Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη Γυναίκα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα απευθύνει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ουκρανή συγγραφέας Oksana Zaboujko. Θα ακολουθήσουν ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων.

Την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την έκθεση σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου (GAP) III. Το σχέδιο κειμένου ζητεί αυξημένη στήριξη και συγκεκριμένη χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάσταση του φύλου στους προϋπολογισμούς εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Σύμφωνα με το κείμενο, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει το καλύτερο παράδειγμα παγκοσμίως όσον αφορά την προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων (SRHR). Ακόμα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν στο εσωτερικό τους την καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα.

Αργότερα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το ζήτημα της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη νομοθεσία της ΕΕ. Στο σχέδιο έκθεσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όσον αφορά την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις διάφορες πολιτικές, καθώς και μέτρα για την καλύτερη επίτευξη της ισότητας των φύλων στα θεσμικά όργανα. Παράλληλα, τονίζουν τη σημασία των αξιολογήσεων για τον αντίκτυπο του φύλου με στόχο τον σχεδιασμό των νομοθετικών προτάσεων, καθώς και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνουν υπεύθυνα υπόψη τη διάσταση του φύλου.

Επίσης, η Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους με θέμα “Ισότητα των φύλων: Τα επόμενα βήματα στο νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. Συμμετέχει η πρόεδρος του ΕΚ, Roberta Metsola.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ