Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέα δοκιμασία στην ενότητα των “27”

Σκληρό παζάρι είναι σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με ασφυκτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν,  καθώς το Συμβούλιο καλείται σήμερα να αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά όπως όλα δείχνουν ο “λευκός καπνός” δεν είναι κοντά.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν καταλήξει σε μία πρόταση να απαγορευτούν οι εισαγωγές πετρελαίου που θα έρχεται μέσω θαλάσσης. Αυτό θα επέτρεπε στην Ουγγαρία, που έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει τον ανεφοδιασμό της. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, προσερχόμενος στη σύνοδο δήλωσε ότι η χώρα του ζητεί απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο, αλλά και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

Όταν έκατσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο τραπέζι ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Druzhba, αν δηλαδή ο αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο από την Ρωσία στην Ουγγαρία, χτυπηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου. Έξω από το κτίριο ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας.

 

 

Αλλά και το εμπάργκο στο “θαλάσσιο” πετρέλαιο αντιμετωπίζει προβλήματα. «Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba. Το πρόβλημα με τη στοχοποίηση του διά θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου είναι ότι πλήττονται βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο και ως εκ τούτου θα υποστούν μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, καθώς η Ουγγαρία θα προμηθεύεται φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν να καθήσουν στο τραπέζι οι ευρωπαίοι ηγέτες, και αρχίσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξαν παρασκηνιακά πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Ε.Ε με σκοπό να καμφθούν οι ουγγρικές αντιδράσεις. Πρωταγωνιστές ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέρ Μπετέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Ο μόνος αισιόδοξος

Παρά το προδιαγραφόμενο θρίλερ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. δήλωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας”.

«Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε στους δημοσιογράφους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ