Πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διατηρήσουμε την ειρήνη

Ο πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία, Μάτι Μάασικας μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κίεβο για τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αλλά και για το πώς είναι η κατάσταση τώρα.

«Μια πλήρως ανεξάρτητη Ουκρανία δεν είναι κάτι που βλέπει πολύ ευνοϊκά το Κρεμλίνο. Λοιπόν, ναι, πίστευα ότι η Ρωσία θα εισέβαλε. Ταυτόχρονα, ήταν πολύ σαφές σε όποιον ήθελε να το δει ότι οι Ουκρανοί θα αντισταθούν και θα αντισταθούν σθεναρά» τονίζει ο κ. Μάασικας, ενώ επισημαίνει ότι τα ποσοστά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεπερνούν πια το 90%.

Παράλληλα, σημειώνει την ενότητα που μπορεί να δείξει η ΕΕ σε δύσκολες στιγμές και ανατρέχει στο 2014 και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί τότε σε βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Τότε, ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Εσθονίας στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα είχε την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ. Μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα στον Έλληνα συνάδελφό του, Θεόδωρο Σωτηρόπουλο.

Εν όψει της ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, ο πρέσβης της ΕΕ αναφέρει ότι «η ειρήνη δεν είναι η απουσία πολέμου. Η ειρήνη είναι καθημερινή δουλειά για να γίνουν τα επιτεύγματα βιώσιμα, να ενισχυθούν οι θεσμοί, να ενισχυθεί η συνεργασία και επίσης να ενισχυθεί η άμυνά μας, ώστε η ειρήνη να είναι βιώσιμη. Επομένως, είναι μια πολύ θλιβερή αλλά σχετική η υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διατηρήσουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ