Πώς θα διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στην ΕΕ

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεσή της για ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης  για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες, το στρες στην εργασία και τους τραυματισμούς σε εργατικά ατυχήματα) .

Η έκθεση που συνέταξε η Δανή ευρωβουλευτής, Μαριάν Βίντ  από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών τονίζει την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία και προτρέπει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης για πιθανές μελλοντικές κρίσεις στις εθνικές τους στρατηγικές.

Οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή στην προστασία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων πρώτης γραμμής. Απαιτούν τη δημιουργία οδηγίας της ΕΕ για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους και την ευημερία στην εργασία με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στο χώρο εργασίας όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η εξάντληση και το στρες.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προβεί σε στοχευμένη αναθεώρηση της Οδηγίας για τους Βιολογικούς Παράγοντες ώστε να είναι κατάλληλη να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις πανδημίας,  επισημαίνουν  οι ευρωβουλευτές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ