Πώς η ΕΕ παραμένει ευάλωτη στη παραπληροφόρηση που επιχειρούν εναντίον της τρίτες χώρες

Όσο η ΕΕ δεν διαμορφώνει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων και κυρώσεων, θα είναι εκτεθειμένη στην ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση, επισημαίνουν πολλοί ευρωβουλευτές.

Πρόσφατα, ομάδα ευρωβουλευτών του κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν τη 18μηνη έρευνα της Ειδικής Επιτροπής για την Εξωτερική Παρέμβαση και ενέκριναν τις τελικές συστάσεις της. Το ευρωπαϊκό κοινό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγνοούν «συντριπτικά» τη σοβαρότητα της απειλής που αποτελούν τα ξένα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές στο κείμενο.

Η ανεπαρκής άμυνα διευκόλυνε τους κακόβουλους παράγοντες να αναλάβουν κρίσιμες υποδομές, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να στρατολογήσουν πρώην ανώτερους πολιτικούς και να διαδώσουν την πόλωση στη δημόσια συζήτηση. Αυτό επιδεινώνεται από τα κενά στη νομοθεσία και τον ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για την αντιμετώπιση των απειλών, τα μέλη της ειδικής επιτροπής προτρέπουν την ΕΕ να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσης ειδικών καθώς και με γενικές εκστρατείες ενημέρωσης. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της και να οικοδομήσει ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της παραπληροφόρησης. Οι κανόνες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμεύουν ως οχήματα ξένης παρέμβασης, πρέπει επίσης να γίνουν αυστηρότεροι.

Επιπλέον, η επιτροπή εισηγήθηκε να αποσαφηνιστούν ως  «εξαιρετικά ακατάλληλες» οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και της Ρωσίας.

Τέλος, να απαγορευθεί ρητά  η ξένη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ