Πιστοποιητικό COVID: Παράταση της χρήσης για έναν χρόνο προτείνει η Κομισιόν

Την παράταση της χρήσης του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ κατά έναν χρόνο, προτείνει η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράτασή του έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη και σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος μιας πιθανής αύξησης σε λοιμώξεις το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή ενδεχόμενης εμφάνισης νέων παραλλαγών. Η επέκταση του κανονισμού θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη τηρούν ορισμένα μέτρα δημόσιας υγείας, επισημαίνεται.

Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει ορισμένες περιορισμένες τροποποιήσεις του κανονισμού της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: να συμπεριληφθούν εργαστηριακά τεστ αντιγόνου υψηλής ποιότητας μεταξύ των τύπων τεστ για τα οποία μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό για τα τεστ, να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιέχουν τον σωστό συνολικό αριθμό δόσεων που χορηγούνται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος και όχι μόνο στο κράτος μέλος που εξέδωσε το πιστοποιητικό, να προβλέπει ότι μπορούν να εκδίδονται πιστοποιητικά σε άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Κομισιόν ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να ολοκληρώσουν τη νομοθετική διαδικασία εγκαίρως πριν από τη λήξη του ισχύοντος κανονισμού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ