Οι Έλληνες για την Ευρώπη: “Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς”- Το μήνυμα που στέλνουν μέσω του enikos.gr

Εντελώς αποκομμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, αλλά ούτε και για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες της Ευρώπης και ο κόσμος όλος, δηλώνουν οι Έλληνες, βάσει της έρευνας που έκανε το enikos.gr, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Απότοκο, αλλά και ενδεικτικό του χάους που φαίνεται ότι χωρίζει τους Έλληνες με την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, είναι και η άγνοιά τους για τη Διάσκεψη. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τα όργανα, διαφωνίες ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη και απαισιοδοξία ως προς την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Μαρτίου και 15 Απριλίου μέσω του enikos.gr και σε αυτή έλαβαν μέρος 1.674 πολίτες. Έξι στους δέκα (59%) εκτιμούν ότι η Ευρώπη αποφασίζει γι αυτούς, χωρίς αυτούς, χωρίς δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Το 28% απαντά πως οι απόψεις των πολιτών λαμβάνονται «λίγο» υπ’ όψιν, το 11% «αρκετά», ενώ μόνο το 2% λέει «απόλυτα».

Η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι εμφανής στην έρευνα όσον αφορά στις προτεραιότητες που θεωρούν ότι πρέπει να έχει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτουν οι πολίτες βρίσκεται με πολύ μεγάλη διαφορά (53%) η οικονομία/απασχόληση/ κοινωνική δικαιοσύνη, αποτυπώνοντας την έντονη ανησυχία των πολιτών για την καθημερινότητά τους, το κύμα ακρίβειας και την οικονομική τους κατάσταση.
Στη λίστα προτεραιοτήτων ακολουθούν με 21% οι «δημοκρατικοί θεσμοί, το κράτος νόμου, τα δικαιώματα, και η ασφάλεια», ενώ, παρά την πανδημία του κορονοϊού, το θέμα της υγείας φαίνεται να μην ανησυχεί πλέον τόσο τους πολίτες και δεν το κατατάσσουν ψηλά στην ατζέντα. Το ίδιο ισχύει και για την κλιματική αλλαγή, παρότι θεωρείται παγκόσμια πρόκληση. Έτσι, μόλις το 11% θεωρεί ότι η «κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η υγεία» πρέπει να είναι προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ένα 8% απαντά ότι πρέπει η Ε.Ε. ρίξει βάρος σε θέματα παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ ένα 7% εκτιμά πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ε.Ε. με τον υπόλοιπο κόσμο και την μετανάστευση.

Κομισιόν-Τουρκία

 

Οι Έλληνες δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει απογοητευμένη από τους θεσμούς της ΕΕ. Το 52% θεωρεί ότι κανένας θεσμός δεν εκπροσωπεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους και τις απόψεις τους. Ωστόσο η έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το 37% θεωρεί ότι αυτό είναι το όργανο που εκπροσωπεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των πολιτών. Ακολουθούν, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7% και τελευταίο έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) με 4%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ούτε τις εθνικές κυβερνήσεις ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση τόσο των δικών τους προβλημάτων όσο και των προκλήσεων του μέλλοντος. Το 57% των πολιτών εκδηλώνει τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης. Το 17% απαντά πως εμπιστεύεται περισσότερο το κράτος, το 14% την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις το 12% και απαντά ότι εμπιστεύεται και τα δύο εξ ίσου.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την προκληθείσα προσφυγική κρίση, το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη κάνει “πολύ λίγα” πράγματα. Το 21% πιστεύει ότι η Ευρώπη κάνει “όχι αρκετά” πράγματα, ενώ το 17% θεωρεί ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. είναι «αρκετές».  Το 9% απαντά πως η Ε.Ε. κάνει «όσα πρέπει», ενώ υπάρχει και μια μερίδα πολιτών -ένα 16%- που θεωρεί πως η Ευρώπη κάνει «και περισσότερα από όσα πρέπει».

Το δυσθεώρητο χάος που χωρίζει τους Έλληνες από την ΕΕ δείχνουν οι απαντήσεις των Ελλήνων για το κατά πόσο είναι ενημερωμένοι για την πρωτοβουλία, με την οποία οι Βρυξέλλες ελπίζουν να έρθουν πιο κοντά στη φωνή των ευρωπαίων πολιτών, τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Το 36% δεν είναι καθόλου ενημερωμένο, το 29% δήλωσαν λίγο ενημερωμένοι για τη Διάσκεψη. Το 26% είναι αρκετά ενημερωμένο και πλήρως ενημερωμένοι για το θέμα είναι το 9%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο πάντως, αν αναλογιστεί κανείς τη χρονική συγκυρία, με δεδομένο ότι την επικαιρότητα μονοπωλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια.

Η Διάσκεψη και το enikos.gr

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, για την ΕΕ στον κόσμο και για τη μετανάστευση.

Το enikos.gr γίνεται ακόμα ένας δίαυλος επικοινωνίας. Με την έρευνα αυτή συγκέντρωσε απόψεις πολιτών προκειμένου να τις διοχετεύσει στην Ε.Ε. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμούσε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και να συμβάλει στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ