Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές: Aκόμη ένα βήμα για την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική

Νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων πλατφορμών που λειτουργούν ως ρυθμιστές πρόσβασης στις ψηφιακές αγορές συμφώνησαν οι διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) θα περιορίσει συγκεκριμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες, οι οποίες συνδέουν μεγάλη βάση χρηστών με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, επιτρέποντας στην Επιτροπή να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις όταν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ ΕΚ, Συμβουλίου και Επιτροπής διήρκησαν σχεδόν 8 ώρες, και οι νομοθέτες κατέληξαν επίσης σε κανόνες που θα εξασφαλίζουν δικαιότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς χρήστες που εξαρτώνται από τις πλατφόρμες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενιαία αγορά.

Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι οι μεγαλύτερες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων (όπως το Whatsapp, το Facebook Messenger ή το iMessage) θα πρέπει να διαλειτουργούν με τα λειτουργικά συστήματα μικρότερων πλατφορμών, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν περισσότερες επιλογές στην επικοινωνία τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ