Τηλεργασία: Να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid19, η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. H αυξανόμενη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εργασίας έχει διαμορφώσει όμως, μια κουλτούρα «διαρκούς παρουσίας και μόνιμης επιφυλακής» των εργαζομένων, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο, το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους μετά το τέλος του ωραρίου τους, χωρίς επιπτώσεις.

Με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση, που θα επιτρέπει σε όσους εργάζονται ψηφιακά να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν το δικαίωμα στην λεγόμενη «αποσύνδεση», θεμελιώδες δικαίωμα, που επιτρέπει στους εργαζόμενους να απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα είδη ψηφιακής επικοινωνίας τις ώρες που δεν εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων που βρίσκονται σε οποιασδήποτε μορφής άδειας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Eurofound, όσοι εργάζονται τακτικά από το σπίτι τους έχουν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, σε σύγκριση με όσους εργάζονται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη τους.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ