Ευρωπαϊκό στοίχημα: Nα βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα

Δεν χρειάζεται να έχετε γραφτεί σε γυμναστήριο για να αθληθείτε. Οι δρόμοι της πόλης, τα πάρκα, οι ζώνες πρασίνου προσφέρονται για περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα ή άλλες ασκήσεις σωματικού βάρους.

Δεν μπορούμε βεβαίως να επηρεάσουμε τον καιρό αλλά υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε τους δημόσιους χώρους πιο φιλόξενους για όσους επιθυμούν να αθλούνται στο ύπαιθρο. Ένας τέτοιος τρόπος είναι να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες ειδικές υποδομές, όπως είναι οι ασφαλείς ποδηλατοδρόμοι, οι διάδρομοι στίβου, τα μονόζυγα και τα υπαίθρια παγοδρόμια. Ένας άλλος- ο πιο σημαντικός ασφαλώς-  είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα για να μην αποτελεί αυτή αποτρεπτικό παράγοντα για όσους θέλουν να ασκούνται στο ύπαιθρο έστω και αν βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Οι χωροταξικές αποφάσεις που διαμορφώνουν τις υποδομές των δημόσιων πάρκων και τους χώρους περιπατητών και ποδηλατών λαμβάνονται από τοπικές και εθνικές αρχές αλλά η ΕΕ μπορεί να επηρεάσει αυτές τις αποφάσεις με το να υποστηρίζει μια φιλικότερη προς το περιβάλλον αστική χωροταξία, βασιζόμενη σε σχέδια βιώσιμων αστικών μεταφορών. Τα πρότυπα της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα των πόλεων είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο, με τις επιτρεπόμενες τιμές διοξειδίου του αζώτου να μην φτάνουν ούτε στο μισό των ορίων που ισχύουν σε ΗΠΑ ή Καναδά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ