Ευρωκοινοβούλιο: Οδικός χάρτης για την υγεία των εργαζομένων

Η βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την ΕΕ από τη δεκαετία του 1980. Και στην χρονική φάση που διανύουμε η πανδημία COVID-19 κατέδειξε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία  για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Με σκοπό την προστασία του σχεδόν 50 % όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη που εργάζονται μερικώς εξ αποστάσεως από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Κομισιόν να παρουσιάσει νομοθεσία που να θεσπίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την τηλεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ενώ τα μέλη χαιρετίζουν την προσέγγιση «Vision Zero» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες και την εστίαση του φύλου στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, ζητούν να συμπεριληφθούν όλοι οι τραυματισμοί, τα ατυχήματα και η σωματική και ψυχική καταπόνηση και να καταρτιστεί ένας αντίστοιχος οδικός χάρτης. Αυτός ο χάρτης-λίστα θα φέρει την μείωση των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για «μηδενικούς θανάτους».

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν επίσης μια σημαντικά αυξημένη εστίαση σε στρατηγικές πρόληψης, όπως η ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας, οι εθνικές υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ