EU Chips Act: Για μια ΕΕ – ηγέτη στην βιομηχανία των chips

Την εβδομάδα που πέρασε, παρουσιάστηκε στις επιτροπές του ΕΚ ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τα microchips, που φιλοδοξεί να υποστηρίξει τη βιομηχανία ημιαγωγών (chips) της ΕΕ. Η έλλειψή τους έχει σημάνει συναγερμό τους τελευταίους μήνες και έχει οδηγήσει σε παύση τη διαδικασία παραγωγής σε πληθώρα τομέων, αφού είναι απαραίτητοι για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων, υποδομών για την υγεία, την ενέργεια και τις επικοινωνίες.

Στόχος της Επιτροπής είναι μέχρι το 2030 η ΕΕ να φτάσει να αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών – ενώ τώρα βρίσκεται στο 10%- και να ηγείται στην καινοτομία και την έρευνα για τις επόμενες γενιές chips. «Χαιρετίζω τον στόχο του EU Chips Act», σχολίασε η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, Anna Cavazzini.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο νέος νόμος «δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανάγκες της κυκλικής οικονομίας σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για επαναχρησιμοποίηση των chips και των υλικών κατασκευής τους». Εκ μέρους της επιτροπής Βιομηχανίας, ο πρόεδρος Cristian Busoi χαιρετίζοντας την πρόταση αναφέρθηκε στο πώς επηρέασε την Ευρώπη η έλλειψη ημιαγωγών στην Ασία κατά το τελευταίο διάστημα. Επόμενο βήμα είναι η διαβούλευση πάνω στη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής από το ΕΚ και το Συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ