Έμφυλη βία: Πώς θα αντιμετωπιστεί;

Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, θα μπορούν να εργάζονται και να ισορροπούν μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής, οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα τους καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διευρύνουν τις παροχές που δίνονται για τη μητρότητα και την πατρότητα και να εξασφαλίσουν ότι άνδρες και γυναίκες θα έχουν περισσότερα και ίσα δικαιώματα πλήρως αμειβόμενης άδειας.

Σημειώνοντας ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βίας κατά των γυναικών, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι δράστες κακοποίησης θα εντοπίζονται και θα διώκονται από την αστυνομία.

Για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία να κυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ζητούν να θεσπιστεί ολοκληρωμένη νομοθεσία της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα. Το σχέδιο έκθεσης επαναλαμβάνει ότι η πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται ή να αφαιρείται.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, όπως είναι η άρνηση παροχής ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης, αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ