Είναι ορατή η προοπτική ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού;

Παρότι δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός στρατός και οι πολιτικές άμυνας παραμένουν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, η ΕΕ έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική συνεργασία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης: σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 75% των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και το 55% υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Πρόσφατα, το 68% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι θα ήθελε η ΕΕ να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο θέμα της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη αξιοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια αμυντική ένωση. Προωθεί σταθερά τη διακρατική συνεργασία, την αύξηση των επενδύσεων και τη συγκέντρωση των πόρων για τη δημιουργία συνεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συνειδητοποιούν ότι καμία χώρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνη της τις υφιστάμενες απειλές. Για παράδειγμα, πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατιωτικού εγχειρήματος ενώ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2018, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε στο όραμα, μία μέρα να καθιερωθεί ένας πραγματικός ευρωπαϊκός στρατός».

Exit mobile version