ΕΕ: Συμφωνία για προστασία των εργαζομένων από επικίνδυνες χημικές ουσίες

Η Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επικαιροποίηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, μιας νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες.

Βάσει της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη προστασία λόγω του καθορισμού ορίων έκθεσης για το ακρυλονιτρίλιο και τις ενώσεις του νικελίου και της μείωσης των ορίων για το βενζόλιο. Επιπλέον, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας στις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, δηλαδή στις χημικές ουσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.

Τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες θα καλύπτονται στο εξής από την οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. (Ο νέος τίτλος της οδηγίας θα είναι «οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες και τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες» ή CMRD.) Συνεπώς, οι οριακές τιμές για 12 τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, οι οποίες επί του παρόντος υπόκεινται σε άλλη νομοθεσία της ΕΕ, θα μεταφερθούν στην αυστηρότερη οδηγία για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.

Επικίνδυνα φάρμακα

Επικίνδυνα είναι τα φάρμακα που ενδέχεται να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας οι οποίοι χειρίζονται και χορηγούν τα φάρμακα αυτά στους ασθενείς τους. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμούν οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή φάρμακα να λαμβάνουν καλύτερη κατάρτιση σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό τους. Καλούν επίσης την Επιτροπή να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατάρτιση, την εποπτεία και την παρακολούθηση.

Επόμενα βήματα

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τέταρτη επικαιροποίηση της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες. Το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του στις 25 Νοεμβρίου 2020. Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα εξεταστεί από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει. Η επίσημη ψηφοφορία τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Γενικές πληροφορίες

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εκτίθενται σε ακρυλονιτρίλιο, ενώσεις του νικελίου και βενζόλιο, ενώ το 52 % των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο οφείλονται σε καρκίνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ