Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Αποστολή του enikos.gr στη Φλωρεντία

Πολίτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης συναντιούνται στο Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Φλωρεντίας για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που άρχισε τις εργασίες της σήμερα.

Η απεσταλμένη του enikos.gr στη Φλωρεντία, Έλενα Καραμήτσου μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου, μεταφέροντας στους ακροατές τα νεότερα από την Ιταλία.

Διακόσιοι Ευρωπαίοι πολίτες για το επόμενο τριήμερο θα μιλήσουν για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, θα καταθέσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, το όραμά τους με θάρρος και γενναιότητα σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την Ευρώπη, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Κεντρικό θέμα είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη, οι αξίες, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η ομάδα θα ασχοληθεί με την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, όπως η προστασία των Ευρωπαίων από τρομοκρατικές πράξεις και άλλα εγκλήματα.

Ανάμεσα στους 200 πολίτες είναι και 3 Ελληνίδες, οι οποίες δήλωσαν ενθουσιασμένες με την διαδικασία.

Ακούστε το ηχητικό:

Πώς να παρακολουθήσετε:

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 10:15-11:30 (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Διάσκεψης

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου  11:00- 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ και στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Διάσκεψης

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Η επιλογή των 200 πολιτών

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να μετατρέψει τις προτάσεις των πολιτών για την Ευρώπη σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγή.

Οι προτάσεις των ομάδων πολιτών και οι ιδέες που οι πολίτες υποβάλλουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Διάσκεψης θα αποτελέσουν τη βάση συζητήσεων κατά τις συνόδους ολομέλειας, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των οργάνων της ΕΕ, των εθνικών κοινοβουλίων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.

Η τελική έκθεση τη Διάσκεψης θα καταρτιστεί από ειδική επιτροπή που θα περιλαμβάνει μέλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή καθώς και άλλους παρατηρητές. Η έκθεση θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ολομέλεια και θα λάβει την έγκριση της. Το ΕΚ, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης.

Έχουν οργανωθεί τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών για να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να σκεφτούν από κοινού το μέλλον που επιθυμούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες αποτελούνται η καθεμία από 200 Ευρωπαίους πολίτες κατόπιν τυχαίας επιλογής, από τα 27 κράτη μέλη. Οι ομάδες αυτές αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία της ΕΕ: γεωγραφική προέλευση (ιθαγένεια και αστικό/αγροτικό περιβάλλον), φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και επίπεδο εκπαίδευσης.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας

Το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας είναι ένα ιστορικό κτίριο. Ιδρύθηκε το 1972 από τα κράτη μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ενώ τα εθνικά πανεπιστήμια βασίζονται σε εθνικές παραδόσεις, το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είναι ένας κόμβος ανθρωπιστικής σκέψης όπου μπορούμε να προβληματιστούμε για όσα απασχολούν την Ευρώπη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Renaud Dehousse.

“Τιμή μας που σας φιλοξενούμε όλους εδώ. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μαζί με τη Γραμματεία της Διάσκεψης για να στεφθεί με επιτυχία η διοργάνωση παρά τις περιστάσεις που δεν διευκολύνουν τη διεξαγωγή της” σημείωσε καλωσορίζοντας τους πολίτες που συμμετέχουν στη σημαντική αυτή εκδήλωση για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ