Ήρθε η ώρα να ανακουφιστούν οι ευπαθείς ομάδες
Γράφει η Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού Μωραϊτάκη
Υποψήφια Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Μπορεί να συμβαδίσει η δημοσιονομική ισορροπία με την κοινωνική πολιτική; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που αναδύθηκε από την σφοδρή κρίση της Ευρωζώνης την τελευταία 4ετία. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα στην Ελλάδα, η οποία πλήρωσε ακριβά τις σπατάλες και τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος.
Η απάντηση όμως στο ερώτημα αυτό είναι μία: ΝΑΙ. Σήμερα η Ε.Ε. διαθέτει σημαντικά κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες που όμως δεν φτάνουν στους πολίτες που τις έχουν πραγματικά ανάγκη στη χώρα μας.
Η συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα εστιάσει στο να προωθήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πράξη την αλληλεγγύη. Κυρίαρχος στόχος που είναι να οι τεράστιες θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να πετύχει τη δημοσιονομική πειθαρχία, να συνοδευτεί επιτέλους από την ανάλογη προσαρμογή στον τομέα της κοινωνικής Ευρώπης, στον τομέα της αλληλεγγύης.
Πως; Στην Ευρωβουλή θα εργαστώ για να υλοποιήσουμε τα εξής:
-Αύξηση των δαπανών του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις ευπαθείς ομάδες.
-Ενίσχυση του συστήματος πιστοποίησης των ιδρυμάτων περίθαλψης για ηλικιωμένους ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Βάζουμε τέλος σε φαινόμενα ασυδοσίας.
-Ενίσχυση των δομών φροντίδας ηλικιωμένων στα μεγάλα νοσοκομεία με ενίσχυση των ειδικοτήτων ειδικευόμενων γιατρών για τη φροντίδα ηλικιωμένων.
-Επέκταση του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε περισσότερες πόλεις τώρα που ξεκινάει πιλοτικά ώστε να καλύψει αποτελεσματικά ηλικιωμένους που δεν παίρνουν ικανοποιητική σύνταξη.
-Αναβάθμιση του προγράμματος Φροντίδα για το Σπίτι μέσα από την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ και λειτουργία του από ιδιωτικούς φορείς που μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος.
-Τήρηση των κανόνων των γενόσημων φαρμάκων ώστε η διάδοσή τους να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μην υπάρχουν οι αμφιβολίες για την ποιότητά τους.
-Ενίσχυση δομών για ευπαθείς ομάδες που πάσχουν από διανοητικές παθήσεις καθώς σήμερα δεν επαρκούν για την κάλυψη των ασθενών.
-Δημιουργική απασχόληση για ηλικιωμένους ειδικά στην επαρχία ώστε να μπορούν να παραμένουν δραστήριοι οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει ο προνομιακός μας σύμμαχος καθώς διαθέτει ταυτόχρονα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες αλλά και ανεπτυγμένη τεχνογνωσία, ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Σήμερα με ευαισθησία στα χρήματα του προϋπολογισμού αλλά με τις δυνατότητες της Ε.Ε. μπορούμε και στη χώρα μας να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των ηλικιωμένων.
Δώστε μου τον ένα από του τέσσερις σταυρούς για να το κάνουμε πράξη.
* Η Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Έχει πιστοποιημένη γνώση των αγορών και του χρηματοπιστωτικού χώρου. Στοχεύει στην Ευρώπη των 3 Α της Ανάπτυξης, της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού.
pikrou-moraitaki.gr