Ζυμώσεις πριν την ψηφοφορία

Ζυμώσεις πριν την ψηφοφορία

 

Η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup των Βρυξελλών σχετικά με την Ελλάδα μονοπωλεί τα σχόλια του γερμανικού Τύπου, ωστόσο η έγκριση των αποφάσεων θεωρείται δεδομένη.

Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε θέατρο για μία φάρσα, αν μερικές εκατοντάδες βουλευτές ψηφίσουν ‘ναι’, αλλά αντιληφθεί μόνο μία μικρή μερίδα αυτών περί τίνος πρόκειται. Ένα κοινοβούλιο που γίνεται αντικείμενο τέτοιας μεταχείρισης, χάνει σε ισχύ, αυτοπεποίθηση και κύρος».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι σε περίπτωση που «οι ιδιώτες πιστωτές δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία επαναγοράς χρέους με τον τρόπο που προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα, τότε το χρηματοδοτικό κενό θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Σε τέτοια περίπτωση θα γίνει εμφανές ότι το πακέτο του Σόιμπλε για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος είναι μακροπρόθεσμα πολύ μικρό. Έτσι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει, ως μία από τις πρώτες πράξεις της θητείας της, να καταστρώσει ένα σχέδιο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Τότε, το κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ θα επανέλθει εκ νέου στην ημερήσια διάταξη».

 

«Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας» σχολιάζει σε τίτλο της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τα νέα μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά δεν επιλύουν τα προβλήματα». Η εφημερίδα διακρίνει ορισμένους κινδύνους στην πορεία εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας «ασαφείς» τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και σημειώνει: «Το μεγαλύτερο κίνδυνο συνιστά όμως η θεμελιώδης εξέλιξη της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή πρέπει, μετά από σημαντικές απώλειες στα προηγούμενα τρίμηνα να σταθεροποιηθεί σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση οι υπολογισμοί και τα σχέδια για περιορισμό του χρέους σύντομα θα αποδειχθούν άχρηστα».

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ