Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για τον καφέ από όσα δίνουμε για τον ΕΝΦΙΑ – Έρχονται νέες αυξήσεις

Οι πολίτες της χώρας ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τον καφέ σε ετήσια βάση από όσα δίνουν για τον ΕΝΦΙΑ.

Ακόμη πιο πικρός θα είναι ο καφές το επόμενο διάστημα καθώς έρχονται νέες αυξήσεις.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” , τιμή του καφέ έχει ήδη ανατιμηθεί 7,1% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Αν και ακόμη δεν έχουν περάσει στις τιμές λιανικής όλες οι ανατιμήσεις –σημειωτέον υπολογίζεται ότι αυτές που έχουν γίνει κυμαίνονται σε 0,50 έως 2 ευρώ/κιλό– στο πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφεται υποχώρηση του όγκου πωλήσεων κατά 5%-6% σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις καφέ στο κανάλι του σούπερ μάρκετ.

Η κατανάλωση στο κανάλι της εστίασης είναι μεν ανοδική, καθώς πέρυσι ο κλάδος βρισκόταν έως τις αρχές Μαΐου σε αναστολή λειτουργίας, όμως η αύξηση υπολογίζεται ότι είναι μικρή.

Σημειώνεται ότι η συνολική αξία κατανάλωσης καφέ στην εστίαση είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και υπολογίζεται με βάση την τιμή του ροφήματος, το οποίο πωλείται ως τελικό προϊόν στον καταναλωτή. Στο κανάλι του σούπερ μάρκετ οι πωλήσεις καφέ υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι καταναλωτές ξοδεύουν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο για καφέ, δηλαδή δίνουν περισσότερα χρήματα και από τον  ΕΝΦΙΑ. Αυτό μεταφράζεται σε ποσό 8 εκατ. ευρώ το μήνα.

Ο νέος τιμοκατάλογος

Το Star παραθέτει παρακάτω το νέο τιμοκατάλογο που έχουν τα καταστήματα εστίασης για τους καφέδες. Αναλυτικά:

  • Ελληνικός μονός: Η τιμή του σκαρφάλωσε  στο 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ που ήταν προηγουμένως.
  • Freddo Espresso: H τιμή του αυξήθηκε στα 2 ευρώ από 1, 70 ευρώ
  • Freddo Capuccino: H τιμή του ανήλθε στα 2,20 από  1,90 ευρώ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα προβλήματα 

Σημειώνεται ότι ήδη με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί κατά 7,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, με τους εκπροσώπους του κλάδου που συμμετέχουν στην Ελληνική ΄Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) να υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος του κόστους απορροφήθηκε από τις εταιρείες το προηγούμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν και τα μερίδια αγοράς, καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος.

«Η κατάσταση, πάντως, που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου και απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρότερων εταιρειών», υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕΚ Γιάννος Μπενόπουλος. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τα προβλήματα στην αγορά του καφέ ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι λόγω του παγετού που έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, προκαλώντας υπερδιπλασιασμό της τιμής του προϊόντος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε αυτή την κατάσταση ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες αυξήσεις στα ναύλα. Έτσι, ενώ πρώτα για τη μεταφορά από τη Βραζιλία ενός κοντέινερ καφέ 20 τόνων τα ναύλα ήταν 2.000 δολάρια, αυξήθηκαν σε 6.000 δολάρια. Τα ναύλα για τη μεταφορά ίδιας χωρητικότητας κοντέινερ από την Ινδία έφτασαν τα 10.000 δολάρια από 1.900 δολάρια που ήταν παλαιότερα.

ΕΕΚ: Να μειωθεί ή να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η ΕΕΚ ζητεί:

  • να καταργηθεί ή έστω να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ .Το αίτημα αυτό δεν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί, καθώς το δημοσιονομικό όφελος που έχει σήμερα το κράτος κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ ήταν 140 εκατ. ευρώ το 2019, 123 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το 2021 υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 135-140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΕΚ, η διατήρηση του ΕΦΚ, πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί αύξηση των τιμών, ευνοεί το λαθρεμπόριο καφέ, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται πως το 10% των διακινούμενων ποσοτήτων καφέ είναι προϊόν λαθρεμπορίου.
  • να ενταχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και κατάργηση ή εξορθολογισμό της διαδικασίας που αφορά τη δήλωση του χρησιδανείου (δήλωση της μηχανής που χορηγείται στο κατάστημα εστίασης από τις εταιρείες καφέ και για το οποίο επιβάλλεται χαρτόσημο από το Δημόσιο).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ