«Ξεφουσκώνουν» από τον Ιούλιο οι λογαριασμοί ρεύματος – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Το πρώτο «πράσινο φως» πήρε από τις Βρυξέλλες ο νέος μηχανισμός που από τον Ιούλιο φιλοδοξεί να «σβήσει» την ρήτρα αναπροσαρμογής και να επανέλθουν οι  λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε επίπεδα προ κρίσης. Στην τελική ευθεία και η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν αιτήσεις για την αναδρομική επιδότηση έως και 600 ευρώ σε όσους πλήρωσαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας προέκυψε μετά από συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και της γ.γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen. Πάντως η παρέμβαση αυτή της Αθήνας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τις χαμηλότερες τιμές θα χρηματοδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τι συμφωνήθηκε για μειωμένες τιμές

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής σημεία:

  • Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
  • Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
  • Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ