Χατζηδάκης: “Η κατάσταση έχει βελτιωθεί…”

Χατζηδάκης: “Η κατάσταση έχει βελτιωθεί…”

 

 

Την πεποίθηση πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που ο ίδιος ανάγει στο γεγονός ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση και μια ατζέντα για μεταρρυθμίσεις, εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, σε μακρά συνέντευξη  στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία).

 

Όπως δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης, ο πόλεμος κατά της ύφεσης είναι «ο πόλεμος της γενιάς μας» πρέπει να κερδηθεί και αυτό θα γίνει με κοινή λογική, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, με επιμονή και με την πρόθεση συνέχισης της πολιτικής εξυγίανσης, σταθεροποίησης των δημοσιονομικών, προώθησης των μεταρρυθμίσεων και οπωσδήποτε διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας.

 

Κατά την άποψή του, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και μετά τη μείωση των μισθών, η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για τους επενδυτές και ήδη η Hewlett Packard θέλει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να διακινήσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, η Philip Morris θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, το ίδιο και η Unilever, ενώ θεωρεί πως το 2013 θα είναι για την Ελλάδα η χρονιά των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Επιπλέον θεωρεί πως έχει ωριμάσει ο χρόνος για όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει πως οι υψηλοί φόροι δεν συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι Έλληνες από το 2010 δεν αποφασίζουν μόνοι τους, αλλά με την «τρόικα» των πιστωτών.

 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως λανθασμένη την ευρέως διαδεδομένη άποψη στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν απορροφά τα διαθέσιμα κονδύλια από κοινοτικά ταμεία, καθώς, όπως σημειώνει, η χώρα έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιπλέον η αγορά εργασίας έχει μεταρρυθμιστεί, το σύστημα μεταφορών έχει πλήρως απελευθερωθεί και υπάρχει συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς τι απεργιακές κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις συνδικάτων, δηλώνει πως θα ήταν παράδοξο αν μετά από μια τόσο σκληρή πολιτική λιτότητας, με τα εισοδήματα να μειώνονται ραγδαία και την ανεργία να φθάνει σε επίπεδα- ρεκόρ της τάξης του 27%, ανέμενε κάποιος ότι οι πολίτες θα ήταν ικανοποιημένοι και δεν θα αντιδρούσαν.

 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η οικονομική κρίση αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή, η πορεία είναι δύσκολη, αλλά το πλοίο, ακόμη και με μεγάλη τρικυμία, θα φθάσει στο τέλος σε ασφαλές λιμάνι.

 

Αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει πως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, στην οποία, μετά τις πρόσφατες εκλογές και την απόφαση των πολιτών, για πρώτη φορά κυβερνά ένας συνασπισμός ο οποίος έχει τη στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από όλο το κομματικό φάσμα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι σταθερή, καθώς, παρ΄όλες τις Κασσάνδρες, ορισμένοι από τους βουλευτές που δεν ανήκουν πλέον στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και είναι ανεξάρτητοι, ψηφίζουν στη Βουλή υπέρ των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, διότι το διακύβευμα είναι «Ευρώπη ή άβυσσος» και αυτοί επιλέγουν την Ευρώπη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ