Χαρίτσης: Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον “οδικό χάρτη” πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στη Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι«τους επόμενους μήνες η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κλείνει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας και επιστρέφει στην κανονικότητα, ανακτώντας το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία. Το κρίσιμο τώρα είναι να θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη ώστε η χώρα να μην ζήσει ξανά κρίση σαν και αυτή των προηγούμενων ετών που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας.Σε αυτή την ανάγκη απαντά η Αναπτυξιακή Στρατηγική που συνέταξε η κυβέρνηση και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αυτό που πρωτίστως χρεοκόπησε το 2010 δεν είναι τα δημοσιονομικά του κράτους αλλά το παραγωγικό μοντέλο γύρω από το οποίο αρθρώθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στον δανεισμό και την κατανάλωση που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας αλλά και σε εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες.

Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στοχοθετεί την αλλαγή αυτού του μοντέλου μέσα από την επαναβιομηχάνιση και τη στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, προτάσσοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από ανοικτό διάλογο με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Το σχέδιο αυτό θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευτεί περαιτέρω ώστε να αποτελέσει το πρόγραμμα δράσης για την επαναθεμελίωση της οικονομίας, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη θωράκιση της δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ