Wall Street Journal: Η κρίση χρέους η Ιαπωνία και η Ελλάδα

Η Ιαπωνία δεν είναι Ελλάδα και δεν θα κάνει τα ίδια λάθη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ακίρα Αμάρι, σημειώνοντας πως η σκληρή λιτότητα -οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων- το μόνο που έκανε είναι να μεγαλώσουν τα προβλήματα του χρέους στην Ελλάδα.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μετά από την έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η υπόθεση της Ελλάδας δείχνει πως η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος», είπε ο κ Αμάρι.

Αρκετές κριτικές συχνά παρομοιάζουν το βουνό χρέους της Ιαπωνίας με αυτό της Ελλάδας. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το 2014 ήταν 230%, έναντι 189% για την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο η Ιαπωνία θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη ως μέσο για τη μείωση του ελλείμματός της.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει βάλει μπρος τα πιεστήρια «εκτύπωσης» χρήματος εδώ και χρόνια για να ξεφύγει από τη χρόνια στασιμότητα, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Το γεγονός κάνει πολλούς να μιλούν για κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας. Αρκετοί έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την «ποσοτική χαλάρωση» (ΗΠΑ, Βρετανία και τώρα η ευρωζώνη) αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Ο πόλεμος της ανταγωνιστικής υποτίμησης των νομισμάτων αποτελεί μια προσπάθεια διεξόδου από την κρίση, μετά το κραχ και την ύφεση του 2007-8, όπου ο ένας προσπαθεί να ρίξει το βάρος στον άλλον, χωρίς κάποιο φως στο τούνελ στην αναζήτηση της ανάπτυξης που όλο έρχεται από… τη γωνία.

 

Δείτε επίσης:

Η απάντηση του Βαρουφάκη στον Σόιμπλε για το capital control

Αυτή είναι ολόκληρη η νέα ελληνική πρόταση

Exit mobile version