Βρυξέλλες: Λύση – πακέτο για χρέος και ΔΝΤ ο όρος για εκταμίευση της δόσης

Του Θάνου Αθανασίου 

Την ελπίδα ότι η τρόικα θα κλείσει με τις ελληνικές αρχές τα μεγάλα θέματα και θα έχουμε μια ταχεία ολοκλήρωση πριν από το Πάσχα, εξέφρασε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο για τις προσδοκίες σε σχέση με το Eurogroup της Παρασκευής. 

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί στο Eurogroup, αλλά δεν αναμένει κανείς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από την Παρασκευή. Οι υπουργοί, ωστόσο, θα ενημερωθούν για την πρόοδο, η οποία έχει επιτευχθεί έως τώρα. 

«Ακόμα και την άλλη εβδομάδα η συμφωνία»

Ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει τόση πρόοδος θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα την ημέρα μια σημαντικής εορτής. Όπως καταλαβαίνετε για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε πολλά- μεγάλα και μικρά- θέματα. Πρέπει να υπάρχει αυτό που σας περιγράφω. Αν δεν υπάρχει θα τους πούμε: Συνεχίστε την δουλειά και πείτε μας πότε θα είστε έτοιμοι».

Σε σχέση με τη αναμενόμενη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει καμία επίπτωση γιατί, αφενός έχουν μεγαλύτερη σημασία τα ταμειακά διαθέσιμα, αφετέρου δεν είναι καθόλου δεδομένη η μετακύλιση των πλεονασμάτων ως το 2018.

Σχετικά με την σειρά των επόμενων βημάτων, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι θα πρέπει να κλείσουν τα βασικά φορολογικά μέτρα, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, να νομοθετηθούν τα εφεδρικά μέτρα (όχι όμως και να εφαρμοστούν) και ό,τι άλλο υπάρχει στην αξιολόγηση.

Στη συνέχεια οι θεσμοί πρέπει να καταλήξουν στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, η λύση πακέτο να περάσει από τα κοινοβούλια και να ψηφιστεί.

Μετά οι θεσμοί θα περιμένουν την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών και όταν όλα θα έχουν νομοθετηθεί από την Αθήνα, θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση. H όλη διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Παράλληλα ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ανοησίες» τη θεωρία της τμηματικής καταβολής των χρημάτων, χωρίς το ΔΝΤ. «Στα κράτη μέλη δεν θα υπάρχει συμφωνία χωρίς παράλληλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Όλα εξαρτώνται από όλα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, μετά μια πολύ υψηλού επιπέδου συμφωνία με το ΔΝΤ, μετά κοινοβούλια και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Ξεκαθάρισε δε ότι το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ θα είναι ταυτόσημα, ακόμα και αν έχουν εκταμιεύσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Πηγή: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξετάζει ο ESM

“Κλείδωσε” η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ