Βρούτσης στον RealFm 97,8: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου η καταβολή 7.500 αυξημένων συντάξεων χηρείας

Για τα αναδρομικά, τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, τις συντάξεις χηρείας αλλά και για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Για τις συντάξεις χηρείας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “πρόκειται για πονεμένη ιστορία”. Αναφερόμενος μάλιστα στις εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι “έως τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 7.500 συντάξεις χηρείας, για τις οποίες λόγω βλάβης ή απουσίας λογισμικού έπαιρναν το 50% και όχι το 70%, θα γίνει πραγματικότητα και θα πάρουν το 70%. Έτσι, αποκαθίσταται αυτή η αδικία και θα πάρουν οι δικαιούχοι μαζί και τα αναδρομικά. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου λοιπόν, αποκαθίσταται για 7.500 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας το θέμα της μειωμένης σύνταξης 50% και γίνεται 70%. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις περιπτώσεις χηρείας εκκρεμών συντάξεων πριν από τη λειτουργία του “ΑΤΛΑΣ”. Γι’ αυτές γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου να μπουν στο ΑΤΛΑΣ και μέχρι τότε να είναι όλες ψηφιακά”.

Σχετικά με τα αναδρομικά ο κ. Βρούτσης είπε τα εξής: “Θα τα δώσουμε οριζόντια σε όλους, χωρίς αστερίσκους. Θα δώσουμε την κύρια σύνταξη και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Εκκρεμεί μόνο μία διάταξη νόμου για το Δημόσιο η οποία περνάει εντός ολίγου από το Ελεγκτικό και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Μετά την ψήφισή της ευθυγραμμίζεται πλήρως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όσον αφορά στο 11μηνο και έως τέλος Οκτωβρίου θα καταβάλουμε το σύνολο των αναδρομικών σε 1 εκατ. και πλέον συνταξιούχους για την κύρια σύνταξη. Η δεύτερη περίπτωση αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση 4670 του Φεβρουαρίου 2020 που είναι με 30 χρόνια και πάνω καθώς το σύστημα έγινε ανταποδοτικό και οπότε με ασφαλιστικό βίο 30 και πάνω έχεις μεγαλύτερη κύρια σύνταξη και θα συμβούν δύο πράγματα: τον Δεκέμβριο 2020 εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά 14 μηνών και δεύτερον, από τον Δεκέμβριο και μετά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν και νέα κύρια σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι “εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας ζητώ μια δημόσια συγγνώμη για όλον τον κόσμο που συναντά αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Όμως δεν αφορά τον Βρούτση, αλλά είναι θέμα 50 ετών. Το ζήτημα έχει δύο επίπεδα αναζήτησης λύσης. Το πρώτο είναι το μέλλον, δηλ. αφορά στις επόμενες γενιές που θα είναι οι τυχεροί της υπόθεσης καθώς όλοι οι νέοι έως το τέλος του 2021, εργαζόμενοι σημερινοί θα πάρουν τη σύνταξή τους σε δευτερόλεπτα. Αρκεί μόνο όσοι ζητήσουν το 2021 να πάρουν σύνταξη να ευθυγραμμιστούν με το χρονοδιάγραμμα που έχω παρουσιάσει. Δηλ. γιατροί και για συντάξεις αναπηρίας πρέπει να κάνουν την αίτηση από τον Μάρτιο του 2021 και μετά. Η περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μηχανικοί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά και οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι και οι αυτοαπασχολούμενοι τον Δεκέμβριο του 2021 καθώς το 2022 οι συντάξεις θα ρέουν αυτόματα και ψηφιακά μέσω του “ΑΤΛΑΣ”. Προσπαθούμε να εντάξουμε και τις συντάξεις χηρείας και αγροτών μέσα στον “ΑΤΛΑΣ””. Όπως είπε ο υπουργός, “πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ θετικές εξελίξεις για τις εκκρεμείς συντάξεις”.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεθεμελιώνονται εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι “πού το είδαν γραμμένο και από πού απορρέει αυτό το αφήγημα; Η αλήθεια είναι ότι λόγω της πανδημίας και της πρωτόγνωρης κατάστασης, πήραμε μέτρα έκτακτα, προσωρινά, τα οποία δεν είχαν προηγούμενο στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας με έναν και μόνο στόχο: να καλύψουν όλους τους εργαζομένους και ανέργους της χώρας, να περιφρουρήσουν τις θέσεις εργασίας και αν είναι δυνατόν εκτός του να διατηρήσουν τις υφιστάμενες, να δημιουργήσουν και νέες. Στη βάση αυτή πήραμε μέτρα στη σωστή κατεύθυνση. Η σωστή κατεύθυνση επιβεβαιώνεται και από τον κόσμο που έχουμε καλύψει διαμέσου του “ΕΡΓΑΝΗ” και τις πληρωμές που έχουμε κάνει αλλά και από τις εισφορές που έχουμε πληρώσει, τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και με τα νέα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που έχουμε εξαγγείλει και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουμε εξαγγείλει, όπως η μείωση των εισφορών που ήθελε όλη η αγορά και οι εργαζόμενοι. Είναι μικροψυχία να μην αναγνωρίζεις θετικά πράγματα. Ο ΑΤΛΑΣ είναι γεγονός και θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ