Βενζίνη: Δεν αποκλιμακώνεται η τιμή της – Γιατί αυξάνεται κάθε Αύγουστο

Για το εάν θα αποκλιμακωθεί το επόμενο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ρωτήθηκε σήμερα ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος  Παπαγεωργίου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. 

Προς το παρόν αυτό δεν θα συμβεί, απάντησε σύμφωνα με το enikonomia.gr  ο κ. Παπαγεωργίου και παραδέχτηκε πως   «τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 12 λεπτών στις βενζίνες και των 14 λεπτών για τα πετρέλαια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διεθνείς τιμές οι οποίες παρουσιάζουν μια αύξηση τόσο σε επίπεδο brent όσο και σε χρηματιστηριακά διυλησμένα προϊόντα. Άρα εύλογα και στη χώρα μας έχει έρθει αυτή η τιμή και αυτή η αύξηση. Υπάρχει μια πίεση η οποία έχει δημιουργηθεί από την αυξημένη ζήτηση λόγω των θερινών διακοπών. Διότι οι θερινές διακοπές δεν είναι μόνο στη χώρα μας αλλά είναι σε όλη τη Νότια Ευρώπη και στη Βόρεια και στην αμερικανική Ήπειρο. Επειδή οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν έχουν παράξει περισσότερα προϊόντα για να διαθέσουν στις αγορές και αυτό φέρνει μια τεχνητή αύξηση της τιμής».

 

Βενζίνη: Ισχύει το σενάριο ότι θα σταθεροποιηθεί η τιμή της στα 2 ευρώ;

Επίσης ρωτήθηκε εάν ισχύει το σενάριο ότι θα σταθεροποιηθεί η τιμή της  βενζίνης στα 2 ευρώ. «Μην ξεγελιόμαστε. Η τιμή για την βενζίνη είναι στα 2 ευρώ.  Βέβαια πέρυσι το καλοκαίρι αντίστοιχη περίοδο οι τιμές ήταν στα 2,30 ευρώ για την αμόλυβδη βενζίνη και στα 2,20 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει αυτές τις τιμές ακόμη, ούτε πρόκειται να γίνει αυτό- εάν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά τραγικό για να πλησιάσουμε τις ίδιες τιμές .Έχουμε  όμως πει πως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γενικά υπάρχει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ: οποιαδήποτε κακή είδηση ωθεί τις τιμές υγρών καυσίμων προς τα πάνω » απάντησε και επεσήμανε πως  «σημασία έχει ότι μπήκαμε στον Αύγουστο – ότι είναι ο τελευταίος μήνας των διακοπών και οι Έλληνες καταναλωτές υποχρεώνονται να πληρώσουν πιο ακριβά τα καύσιμα για να πάνε στις διακοπές τους. Για εμάς τους πρατηριούχους είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε φθηνές τιμές. Εμείς θέλουμε φθηνές τιμές για να μπαίνει ο κόσμος στα πρατήρια και να αγοράζει το προϊόν σε μεγάλη ποσότητα και να κινείται άνετα .Αυτό τον τελευταίο χρόνο δεν γίνεται».

Πού θα φτάσει η τιμή της

Και συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με ενδείξεις της αγοράς, η τιμή της βενζίνης θα είναι κοντά στα 2 ευρώ όλο τον Αύγουστο.  «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να αποκλιμακώνει την ένταση αυτή που έχει δημιουργηθεί στην τιμολογιακή πολιτική.Tα ελληνικά διυλιστήρια πωλούν καύσιμα σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές. Εμείς αγοράζουμε όλοι από τα ελληνικά διυλιστήρια. Έτσι αντιλαμβανόμαστε  παγιώνονται σχεδόν για όλο τον Αύγουστο».

Και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο η τιμή της βενζίνης παίρνει την ανιούσα κάθε Αύγουστο και κάθε Πάσχα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση προς τα πάνω στην τιμή της βενζίνης κάθε Αύγουστο και κάθε Πάσχα, τόνισε και είπε πως «αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση. Διότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες  μειώνουν κατά κόρον τις ποσότητες λόγω της μεγάλης ύφεσης που είχε προϋπάρξει το προηγούμενο διάστημα. Έτσι δεν επαρκούν οι ποσότητες. Και αυτό χρηματιστηριακό προϊόν είναι και ανεβάζει την τιμή. Στα νησιά η τιμή είναι ακόμα περισσότερο αυξημένη. Ο λόγος είναι το μεταφορικό και επίσης ότι παραδοσιακά  οι τιμές  στα ελληνικά νησιά ήταν αυξημένες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ