Βαρουφάκης: Χρειάζεται συζήτηση για τα χρέη προς την ΕΚΤ

Η Αθήνα θα βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όμως η αποπληρωμή της ΕΚΤ είναι “άλλο θέμα” και θα χρειαστούν συζητήσεις είπε στο Associated Press ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Αθήνα σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές για αναπρογραμματισμό (rescheduling) του χρέους, προκειμένου να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο και την ίδια στιγμή θα εργάζεται πάνω στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο.

«Φυσικά θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο», ανέφερε, λέγοντας  χαρακτηριστικά: «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας, και θα το κάνουμε».

Όμως, όπως σημείωσε «οι πληρωμές της ΕΚΤ είναι διαφορετικό θέμα και θα πρέπει να το προσδιορίσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια συμφωνία που θα κάνει αυτές τις αποπληρωμές εύπεπτες και εύλογα εφικτές, ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης σχετικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο… συμβόλαιο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα σε εμάς και τους εταίρους» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης. 

«Η συμφωνία του Απριλίου απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη μας. Επιτακτική ανάγκη μας είναι να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς, σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα θα καταθέσει προτάσεις που θα έχουν σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και να μεγιστοποιήσουν τις επιστροφές του σε πραγματικούς όρους.

«Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για να εξομαλυνθεί αυτό το πρόβλημα των ταμειακών ροών που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, για το καλό όλων», είπε ο Βαρουφάκης. “Αλλά για εμάς, η προϋπόθεση είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής μας πολιτικής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους μας, έτσι ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση του ταμειακού προβλήματος δεν γίνεται σε βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας “.

 

Για τη «δημιουργική ασάφεια»

“Αυτό που όλοι κάναμε ήταν να βρούμε κοινό έδαφος. Και ο τρόπος που μπορείς να βρεις κοινό έδαφος όταν ξεκινάς από πολύ διαφορετικές θέσεις, είναι η χρήση όρων που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, προκειμένου να δημιουργηθούν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

“Δεν ήταν μια προσπάθεια υπεκφυγής, δεν ήταν μια προσπάθεια να σφετεριστούμε οποιαδήποτε διαδικασία. Ήταν μια προσπάθεια να βρουμε κοινό έδαφος, και νομίζω ότι όλοι συλλογικά επιδοθήκαμε σε αυτό στο Eurogroup”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη βουλή αυτή τη στιγμή.

«Θα φέρουμε σίγουρα στη βουλή οτιδήποτε τροποποιεί τη δανειακή δανείου, κυρίως τον Απρίλιο», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε κάνει ήταν να παρατείνουμε για μερικούς μήνες μια υφιστάμενη συμφωνία, που δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή, επειδή τίποτα δεν αλλάζει». 

 

Διαβάστε επίσης

Νέες προειδοποιήσεις από τον Σόιμπλε: Το λόγο έχει ο Τσίπρας

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα περί «δημιουργικής ασάφειας»

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.