Βαρουφάκης: Το Eurogroup ελέγχει τη ζωή μας – ΒΙΝΤΕΟ

Για το πανευρωπαϊκό δίκτυο κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και τον περαιτέρω δανεισμό εις βάρος των φορολογούμενων μίλησε στο Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτοξεύοντας πυρά στις κορυφές της ευρωζώνης που τον χαρακτήρισαν «persona non grata».

«Το 2009-10 το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε. Η Ευρώπη έδωσε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία στο πιο χρεοκοπημένο κράτος με το όρο τη σκληρή λιτότητα που θα συρρικνώσει το εισόδημα με το οποίο θα αποπλήρωνε το χρέος. Αυτό δεν γίνεται είπα είναι παράλογο. Ο στόχος ήταν να ξελασπώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες στην καρδιά της ευρωζώνης, στη Γερμανία και τη Γαλλία, από τράπεζες που έχουν απομυζήσει ήδη πακτωλό χρήματος από το γερμανικό δημόσιο, από τους φορολογουμένους», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ήξερα ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ήταν ένας κυνικός τρόπος να φορολογήσουν τους ευρωπαίους για να σώσουν τις τράπεζες. Η Ελλάδα έπρεπε να αρνηθεί αυτά τα δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Αυτό θα έκανε ο καθένας».

Απαντώντας στην ερώτηση για την επίθεση Ρέντσι και Μοσκοβισί ότι «ευτυχώς ξεφορτωθήκαμε τον Βαρουφάκη» είπε:

«Αυτά τα είπαν επειδή αρνιόμουν να αποδεχθώ άλλο ένα δάνειο που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε για αυτό με παρουσιάζουν ως παράλογο και μη συνεργάσιμο, επειδή δεν αποδεχόμουν να κάνω όλα αυτά που έλεγαν τα οποία θεωρώ παράλογα μη πραγματοποιήσιμα. Πρότεινα αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα διεξόδου από την κρίση…  κάτι που ακόμα και το ΔΝΤ ομολογεί», σημείωσε.

«Είπα όχι σε περαιτέρω δάνειο που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και θα είναι εις βάρος των φορολογούμενων στην Ευρώπη κι επειδή κράτησα την άποψη μου έγινα persona non grata από ανθρώπους που ακολουθούν τη γραμμή των τραπεζιτών: «επέκτεινε και προσποιήσου». Κι αυτό αρνήθηκα να υπογράψω».

Επίσης μίλησε για την «αποσταθεροποίηση που προκαλεί σε μια ήδη από τη φύση της ανορθόδοξη και άρρωστη οικονομία, όπως αποκάλεσε την οικονομία της ευρωζώνης, η αδυναμία στην Κίνα καθώς σκάνε οι φούσκες και δημιουργούν παγκόσμια και κατ’ επέκταση τοπικά προβλήματα».

Μίλησε για την Αριστερά στην Ευρώπη και την ιστορική διαδρομή ενώ περιέγραψε τη γραφειοκρατία που κυριαρχεί στις κορυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Κατηγόρησε το Eurogroup για τις επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή του καθενός μας στην ευρωζώνη. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εκλεγεί», σημείωσε, «τεχνοκράτες του Euroworking Group, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ το οποίο μαζί με άλλους έχει θέση στην πραγματικότητα στις κυβερνήσεις που εκλέγουμε, όταν ακόμα και η Κομισιόν προκαλεί ζημιά αντί να μας βοηθά», τόνισε.

“Χρειάζεται να απλώσουμε πανευρωπαϊκά αυτή τη συζήτηση και τη μάχη να μην παραδοθούμε. Το Eurogroup ελέγχει τη ζωή μας κι έχουμε φτιάξει μια ένωση στην Ευρώπη χωρίς ίχνος δημοκρατικού ελέγχου η οποία καταδικάζεται στον αποπληθωρισμό χάνοντας τη ψυχή της Ευρώπης”, σημείωσε .

Χρειαζεται είπε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο δημοκρατών για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης που θα βρει έκφραση σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε το βίντεο

 

Δείτε επίσης

Επεισοδιακή αντιπαράθεση Σόιμπλε με φοιτητές στο Παρίσι για την ελληνική κρίση

Βαρουφάκης: Ο πιο δαπανηρός ανασχηματισμός κυβέρνησης στην ελληνική ιστορία

Σάλος στο διαδίκτυο με τους 1101 του Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μου είπε “ήρθε η ώρα να παραδοθούμε”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ