Τζεντιλόνι: Το Φθινόπωρο οι αποφάσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – ΒΙΝΤΕΟ

Σταδιακά από τον Ιούνιο, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για τα αιτήματα της Αθήνας με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Όσον αφορά την απόφαση μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2021.

«Συζητήσαμε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή, και προσωπικά είμαι ανοικτός να συζητήσω σχετικά με το θέμα αυτό στο Eurogroup. Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα που έχει πετύχει θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτή τη συζήτηση μια καλή προοπτική. Δεν πρέπει όμως να αναμένουμε μια τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο. Θα αποφασίσουμε για τις επενδύσεις και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με απόφαση του Eurogroup», τόνισε.

«Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα – βήμα. Το πρώτο βήμα θα είναι, όπως λέγατε, τον Ιούνιο και το Eurogroup είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η ύπαρξη επενδυτικού κενού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ότι ναι, κάποια απόφαση μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αίτημα για λίγο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κόστους κι αυτό είναι απολύτως λογικό», ανέφερε.

Όσον αφορά την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το Μάιο και τη δημιουργία του νέου πτωχευτικού πλαισίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρχουν κίνδυνοι από κοινωνική άποψη για τις φτωχότερες κατηγορίες πληθυσμού, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Αλλά αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.