Τζακ ποτ τα επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών

To real estate τώρα αλλάζει και περνάει στην επόμενη μέρα. Τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης μπορεί να μετέτρεψαν τα ακίνητα από περιουσία σε βάρος, ωστόσο παρά τη μεγάλη υγειονομική πρόκληση του κορωνοϊού που ακολούθησε, είναι σαφές ότι έρχονται ξανά καλύτερες μέρες για την αγορά ακινήτων.

Την άνοδο μισθωμάτων και αξιών σπρώχνει και η ισχυρή ζήτηση σε επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. ‘Οπως μας εξηγεί το κτηματομεσιτικό γραφείο Vasilopoulos Estates, υπάρχει υψηλή ζήτηση για άμεση αγορά και ενοικίασεις επαγγελματικών χώρων, ειδικά για βιοκλιματικά κτίρια, κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και σε σταθμούς μετρό, καθώς και για ακίνητα logistics, την κατηγορία ακινήτων που αντιστάθηκε στην πανδημία λόγω της κατακόρυφης ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Ένδειξη της υψηλής ζήτησης αποτελεί το γεγονός πως πολλά από τα υπό κατασκευή κτίρια γραφείων έχουν ενοικιαστεί ή πωληθεί πριν ακόμη από την αποπεράτωση τους, όπως μας επιβεβαιώνει η Vasilopoulos Estates.

Τη βελτίωση της ελληνικής κτηματαγοράς για το 2022 επιβεβαίωσε πρόσφατα και η ετήσια έκθεση Emerging Trends in Real Estate 2022 με τίτλο «Road to Recovery» των Urban land Institute (ULI) και PWC. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της η Αθήνα κατατάσσεται στην 23η θέση από την 28η που ήταν πέρυσι, όσον αφορά τη συνολική προοπτική της αγοράς του real estate μεταξύ 31 πόλεων. Η ελληνική πρωτεύουσα πέτυχε υψηλό σκορ στην επενδυτική προοπτική της και συγκεκριμένα 4.29 με ανώτερο το 5, αλλά και στην ανάπτυξη των ακινήτων της όπου «βαθμολογήθηκε» με 4.24 με ανώτερο και πάλι το 5. Η έκθεση που προβλέπει την Αθήνα «πρωταθλήτρια» των μελλοντικών υπεραξιών και της ανόδου των ενοικίων για τον επόμενο χρόνο τονίζει το μαζικό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας που πηγάζει από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού και την τρέχουσα πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, διαθέτει μια σταθερή και φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στις σελίδες της.

επαγγελματικά ακίνητα

 

Οι τιμές στην Αθήνα βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, αφού θα ακολουθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την ώρα που ο μικρός αριθμός σύγχρονων κτιρίων στην πρωτεύουσα εγγυάται τη διατήρηση της αξίας τους στο μέλλον. Το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα, όσον αφορά και τις ενοικιάσεις και πωλήσεις επαγγελματικών χώρων, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του άνω των 30 ετών. Αυτό το γεγονός που σπρώχνει στα ύψη τα ακίνητα με σύγχρονες υψηλές προδιαγραφές, τα οποία έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα συμβαδίζοντας με την πράσινη ανάπτυξη σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο Vasilopoulos Estates.

Η χρονιά που έρχεται, και κατά πολλούς αναλυτές κλείνει έναν μακρύ κύκλο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, βρίσκει τους ενδιαφερόμενους μισθωτές ή αγοραστές ακινήτων να ξέρουν πλέον καλά τι θέλουν από τον χώρο στον οποίο ζουν και το γραφείο στο οποίο εργάζονται, ανεβάζοντας τα στάνταρντ και τις τιμές στο ελληνικό real estate.

Η πανδημία και το υβριδικό μοντέλο εργασίας που εισήγαγε, αλλά δεν κατάφερε να επιβάλει ολοκληρωτικά, και η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα προσέφεραν μια γεύση του μέλλοντος της ανθρωπότητας, διαφοροποιώντας τα δεδομένα τόσο στο πλαίσιο του real estate όσο και στις προοπτικές του και τις προσδοκίες των πελατών του για επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ