«Τρομάζει» το ενεργειακό κόστος: Αυξήσεις σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες ανησυχούν. Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αβεβαιότητα για το πού θα φτάσουν οι τιμές ενόψει και ενός δύσκολου όπως όλα δείχνουν χειμώνα, προκαλούν «πονοκέφαλο».

Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών τον Σεπτέμβριο, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους θα συμπαρασύρει και το κόστος παραγωγής το οποίο επίσης αναμένεται να αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 7 στις 10 επιχειρήσεις, εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Εκτιμήσεις για αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων – υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!

Μάλιστα, από την έρευνα προκύπτει, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Συνολικά, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Και όλα αυτά, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους, κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος περίπου για το 95% των επιχειρήσεων.

Με ποσοστά κάτω από το 10% ακολουθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών είναι ελάχιστο.

Oι επιχειρήσεις -κυρίως του ανατολικού τομέα και ακολούθως του κεντρικού τομέα της Αττικής- έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος ενέργειας.

Τι προτείνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις σχετικά με τις δικές τους προτάσεις για το κόστος ενέργειας, έχουν προτείνει μέτρα όπως:

* Απεξάρτηση τελικού τιμολογίου πληρωμής από έμμεσες χρεώσεις (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ)

* Αυστηρός έλεγχος του καρτέλ των παρόχων και επαναφορά του τιμολογίου για Γ21Β (βιοτεχνικό)

* Επιδότηση φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις

* Επιπλέον εκπτώσεις σε επιχειρήσεις που το ρεύμα είναι από τις πρωτεύουσες δαπάνες– Κατάργηση ΕΦΚ σε ενέργεια

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ