Τρία φορο- «στοιχήματα» έως τον Απρίλιο – Τι θα γίνει με προκαταβολή φόρου και e- αποδείξεις

Τρία «στοιχήματα» καλείται να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών έως ότου ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μια άποψη για το πως θα διαχειριστεί «καυτά» μέτωπα, όπως η υποχρέωση του 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και η προκαταβολή φόρου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εάν υπάρχει κάτι κοινό και δεδομένο στο πώς θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών τα ζητήματα που προκύπτουν στη «σκιά» της πανδημίας και με τις ανάγκες των πολιτών να γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές, είναι.. ο δημοσιονομικός χώρος: Δηλαδή η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, ανάλογα με τα περιθώρια που αφήνουν τα κρατικά ταμεία. Ένα από τα τρία «στοιχήματα» που έχει το υπουργείο μπροστά του, είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τα σενάρια για κατάργηση των e- αποδείξεων

Κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε μέσω καρτών ή e-banking, ίσες με ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος του. Διαφορετικά του επιβάλλεται φόρος 22%, στην διαφορά που προκύπτει.

Υπήρξε η σκέψη, η συγκεκριμένη υποχρέωση να καταργηθεί, όμως όπως φαίνεται δεν πρόκειται για μία… εύκολη απόφαση: Όπως τόνιζαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «καταγράφεται βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown και ταυτόχρονα σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μία αύξηση που υπολογίζεται στο 8 με 10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα πρέπει να μετρήσουμε την κατανάλωση του 2020, να δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις για να καταλήξουμε πως θα κινηθούμε»Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ