“Τρέμουν” την έξοδο της Ελλάδας

Αντιμέτωπες με τεράστιες ζημιές θα βρεθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, καθώς η έκθεσή τους στα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας ανέρχεται σε 1,19 τρισ. δολάρια, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τράπεζες αν και έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους, έχουν διαγράψει την αξία ελληνικών ομολόγων και έχουν χρησιμοποιήσει δάνεια της ΕΚΤ για να αναχρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους στη νότια Ευρώπη, παραμένουν ευάλωτες σε ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης  καθώς αυτή μπορεί να ακολουθηθεί από ένα κύμα απόσυρσης καταθέσεων.

“Μία ελληνική έξοδος μπορεί να αποτελέσει το κουτί της Πανδώρας,” δήλωσε ο Jacques- Pascal Porta της Ofi Gestion Privee. “Είναι μία καταστροφή που μπορεί να αφήσει την πόρτα ανοιχτή και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα υποχωρήσει και θα αποτελέσει προηγούμενο. Γιατί μία έξοδος να συμβεί για την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και για τη Γαλλία;”

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών οι απαιτήσεις των γερμανικών, γαλλικών  και βρετανικών τραπεζών στις τέσσερις χώρες ανέρχονται σε 1,19 τρισ. δολάρια.  Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πείσουν πως θα αποτελέσει μοναδικό γεγονός διαφορετικά οι καταθέτες στις άλλες χώρες μπορεί να αποσύρουν τα χρήματά τους ή να τα μεταφέρουν σε τράπεζες άλλων χωρών.

Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει τονίζεται στο άρθρο. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, έως το τέλος Μαρτίου σε σχέση με το τέλος του 2010, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Αντίθετα στη Γαλλία και τη Γερμανία την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 6,3%, ή 217,4 δισ. ευρώ. Πηγή: capital.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ