Τράπεζες: Πλήγμα από ομόλογα και ελπίδα για αύξηση επιτοκίων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έστρεψε εκ νέου τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων αλλά η προοπτική για τα κρατικά ομόλογα παραμένει δυσοίωνη λόγω του άλματος του πληθωρισμού.

Και υπό αυτές τις συνθήκες, το 2022 αναμένεται να αποδειχτεί μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις ομολογιακές αγορές αλλά και για τις τράπεζες που την προηγούμενη διετία έζησαν χρυσές εποχές από το ράλι των τιμών και την κατάρρευση των αποδόσεων.

Η άνοδος των αποδόσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, έρχεται ως απότοκο της εκτίμησης ότι λόγω υψηλού πληθωρισμού η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων. Ωστόσο και αυτό πλέον τίθεται υπό αμφιβολία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Έτσι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να πιεστούν σοβαρά σε επίπεδο κερδοφορίας από τα ομόλογα χωρίς να υπάρχει το αντίβαρο της αύξησης των επιτοκίων. Ένα αντίβαρο το οποίο όχι μόνο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις αγορές ομολόγων, αλλά και να ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών.

Ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοφορία τους έως και 10% αν υποθετικά η ΕΚΤ αύξανε σήμερα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Και αυτό διότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό (πάνω από 80% κατά μέσο όρο) βασίζονται σε κυμαινόμενα επιτόκια. Γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ενισχύσει αυτόματα τα έσοδα από τόκους.

Αυτό που δεν μπορεί όμως να υπολογιστεί είναι αν θα προκύψουν και νέα κόκκινα δάνεια λόγω των επιβαρύνσεων από τόκους.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες δεν αναμένεται να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη ρευστότητας ή ακόμα και αν τα αυξήσουν η αύξηση θα είναι αισθητά χαμηλότερη της αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ