Το πλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής

Η τραπεζική ένωση, η στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση και η δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου εξόφλησης του χρέους φαίνεται να είναι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Δύο αξιωματούχοι, με γνώση του εγγράφου (10-15 σελίδες), το οποίο έχει συνταχθεί τον τελευταίο μήνα και ακόμη ανανεώνεται εν όψει της Συνόδου, αναφέρουν ότι το έγγραφο περιγράφει με λεπτομέρεια τους τέσσερις  πυλώνες που απαιτούνται για μία ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία όπως πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ.

Το έγγραφο, έχει συνταχθεί από τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Χέρμαν βαν Ρομπέι (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Μάριο Ντράγκι (Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Επικεφαλής του Eurogroup).Το έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάγκη για περισσότερη ενοποίηση στη δημοσιονομική πολιτική, τα βήματα που απαιτούνται για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, και πώς θα ανακτηθεί η «δημοκρατική νομιμότητα» εάν οι χώρες παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πιστεύουν ότι ο πρώτος πυλώνας για τον οποίο πρέπει να εργαστούν είναι η τραπεζική ενοποίηση. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνει το Reuters, θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε ένα χρόνο, παρότι το Βερολίνο θέλει να δει πρώτα περισσότερη πρόοδο στην κατεύθυνση προς την δημοσιονομική ενοποίηση, κάτι που θα απαιτούσε πολύ  περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στο τραπέζι θα πέσουν και θέματα όπως μεγαλύτερη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει βελτίωση της πανευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, η σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, όμως αν υπάρξουν θετικά συμπεράσματα για κάποια απο τα παραπάνω θέματα , οι Μπαρόζο, Ρομπέι, Ντράγκι και Γιούνκερ θα τα αναπτύξουν περαιτέρω και θα τα παρουσιάσουν είτε στη σύνοδο Οκτωβρίου είτε στη σύνοδο Δεκεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ