Το μήνυμα του Βερολίνου ελήφθη από την τρόικα

Το μήνυμα του Βερολίνου ελήφθη από την τρόικα

Η σθεναρή στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που από την πρώτη στιγμή τόνισε πως δεν πρόκειται να πάρει άλλα οριζόντια μέτρα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε οι οποίοι στήριξαν δημόσια τις ελληνικές προσπάθειες που γίνονται για την δημοσιονομική προσαρμογή έκαναν τους εκπροσώπους των δανειστών να ρίξουν τους τόνους και να εμφανίζονται περισσότερο συνεννοήσιμοι.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζει πως θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια ενώ σχολιάζει με θερμά λόγια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου… Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 – 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση της «Zου ντόιτσε Τσάιτουνγκ» τόνισε ενώπιον του Β. Σόιμπλε αυτό που είχε πει και μπροστά στην Α. Μέρκελ πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Σημείωσε ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί εφόσον μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος η ΕΕ, όπως έχει δεσμευτεί στο Eurogroup του 2012, να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μίλησε και ο Π. Τόμσεν. «Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο».

Το οικονομικό επιτελείο τρέχει για να προλάβει τα χρονικά περιθώρια και να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα πριν από τις 9 Δεκεμβρίου – τελευταία συνεδρίαση του Eurogoup για το 2013 – προκειμένου να εγκριθεί η δόση του 1 δισ., όμως κάτι τέτοιο φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς τα «αγκάθια» είναι αρκετά:

• Χρηματοδοτικό κενό 1.8 δισ. για το 2014

• Αμυντικές βιομηχανίες

• Πλειστηριασμοί

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο Π. Τόμσεν φαίνεται τώρα να συμφωνεί με την ελληνική γραμμή. Η τρόικα αρχικά ήθελε την πλήρη απελευθέρωση τώρα εκπρόσωπος του ΔΝΤ κάνει λόγο για την προστασία των αδυνάτων. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους. Αυτή είναι πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο για το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα ήταν κάθετος και κατηγορεί την κυβέρνηση για απροθυμία. «Μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ