Το “μάτι” της εφορίας στις ταμειακές μηχανές και τα POS – Πότε θα ολοκληρωθεί η online σύνδεση

Στο “μάτι” της Εφορίας μπαίνουν ταμειακές μηχανές και POS. Στην online διασύνδεση 600.000 ταμειακών αλλά των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μόλις η αγορά μπει σε τροχιά ομαλοποίησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του έτους. Στους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου του υπουργείουΟικονομικών και της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Στόχος της ΑΑΔΕ και του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τα τέλη Μαρτίου, που εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το Taxis, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσει και η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων το οποίο πήρε επίσης παράταση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται, θα περνά και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το MyData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρίζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης. Για όσες επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί μέχρι στιγμής με το Taxis, η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή, όμως, δεν γνωρίζει πώς έγινε η συναλλαγή, δηλ. εάν διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά και έτσι η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS θα δώσει αυτή την πληροφορία στη φορολογική διοίκηση.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ