To “κατασκευαστικό λάθος” της τρόικας

Η τρόικα έχει την ευθύνη της για την αποτυχία του “προγράμματος μεταρρυθμίσεων” στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Κρητικός, επικεφαλής ερευνητής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Υπήρχε εξ΄αρχής ένα «κατασκευαστικό λάθος», σημειώνει.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) o γερμανός, αλλά ελληνικής καταγωγής, οικονομολόγος αναφέρεται στα αίτια της σημερινής κακοδαιμονίας και μερικής αποτυχίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά και στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Θεωρεί ότι η εικόνα στην Ελλάδα είναι αντιφατική, καθώς από τη μία πλευρά το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων φαίνεται να στηρίζει τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, αλλά από την άλλη πλευρά όλο και περισσότεροι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι νέα επιδείνωση της ελληνικής κρίσης.

Ο Αλέξανδρος Κρητικός υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι υπήρχε εξ΄αρχής ένα «κατασκευαστικό λάθος» στις αρμοδιότητες της τρόικας, η οποία εμφανίστηκε ως ελεγκτής και όχι συμπαραστάτης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

«Η τρόικα περιορίστηκε σε ρόλο ελεγκτικό. Δεν ανέλαβε σε καμία στιγμή ρόλο συμβουλευτικό ή υποστηρικτικό, γιατί δεν ήταν αυτή η αποστολή της. Θα μπορούσε να έχει αυτόν τον ρόλο, έτσι ώστε, πρώτον να καταστεί σαφές και στην ελληνική κυβέρνηση ποιές μεταρρυθμίσεις θα ήταν απολύτως απαραίτητες και δεύτερον να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή, ώστε και ο απλός κόσμος στην Ελλάδα να καταλάβει πόσο σημαντικές θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις.

Από τη στιγμή που δεν έγιναν όλα αυτά, μπορούμε να πούμε μετά την πάροδο πέντε ετών ότι και η τρόικα έχει μία ευθύνη για την αποτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Οι όροι για τη συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ