Το φαβορί για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ

Το φαβορί για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν.

   “Άκουσα να αναφέρεται το όνομά του”, είπε ο Κατάινεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. “Είναι καλός άνθρωπος, δεν έχω τίποτα εναντίον του”, πρόσθεσε.

   Ο Ντάισελμπλουμ “εκπροσωπεί ιδέες παρόμοιες με αυτές τις οποίες προασπίζονται οι σκανδιναβικές χώρες”, υπογράμμισε.

   Ο Φινλανδός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαδοχής του Γιούνκερ στην προεδρία του Γιούρογκρουπ θα πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να καταλήξουν σε συμφωνία το Παρίσι και το Βερολίνο. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να έχει την έγκριση της Γερμανίας που τον θεωρεί “καλό” και “θα προτιμούσε να μην αναλάβει την προεδρία ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης χώρας”.

   Το Βερολίνο θα απέρριπτε επίσης την υποψηφιότητα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

   Το όνομα του ίδιου του Κατάινεν είχε συζητηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, όπως παραδέχτηκε ο Φινλανδός πρωθυπουργός. “Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι αναζητούν έναν υπουργό Οικονομικών”, πρόσθεσε.

   Την περασμένη εβδομάδα ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει την προεδρία του Γιούρογκρουπ στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2013 είναι “αμετάκλητη”. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατέχει τη θέση αυτή από το 2005 και η θητεία του έληξε από τις 17 Ιουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ