Το ΔΝΤ αναθεωρεί για την παλαιστινιακή οικονομία

Το ΔΝΤ αναθεωρεί για την παλαιστινιακή οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παλαιστινιακή οικονομία και κάλεσε να υπάρξει μια “μεγάλης κλίμακας” χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλει στα Παλαιστινιακά Εδάφη το Ισραήλ, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη.

“Η παλαιστινιακή οικονομία συνεχίζει να κυριαρχείται από τον δημόσιο τομέα, και οι συνεχείς ισραηλινοί έλεγχοι, όπως η παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης (προσώπων και εμπορευμάτων) προσκόπτουν την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα”, ανέφερε το ΔΝΤ σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα έπειτα από μια επταήμερη αποστολή ενός κλιμακίου του στην Ραμάλα, την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΔΝΤ, που προέβλεπε τον Μάρτιο οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 5% φέτος στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του σήμερα διευκρινίζοντας πως πλέον δεν αναμένει παρά ανάπτυξη 4,5%, από 6% το 2012 και 11% κατά μέσον όρο το 2010 και το 2011.

“Σε ένα πλαίσιο εξασθενημένης ανάπτυξης, λίγη πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί σε ό,τι αφορά την μείωση του ποσοστού της ανεργίας”, που βρίσκεται στο 24%, προστίθεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Το ΔΝΤ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει “διαρκή στήριξη” στην Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο επισήμανε ότι η οικονομία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις ισραηλινές αρχές.

“Τίποτε δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει μια χαλάρωση μεγάλης κλίμακας των ισραηλινών περιορισμών στην διαδικασία απελευθέρωσης του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα και κατά συνέπεια, να δυναμώσει η ανάπτυξη και η απασχόληση”, ανέφερε η ανακοίνωση του Ταμείου.

Παράλληλα, το Ταμείο κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και παγώσει “προοδευτικά” τις δημόσιες δαπάνες και τους μισθούς, αλλά και να δώσει νέα κατεύθυνση των δημοσίων δαπανών προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επενδύσεων.

Για το 2013 το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα της Παλαιστινιακής Αρχής θα φθάσει το 1,7 δισεκ. δολάρια και προέβλεψε ότι θα επιμείνει το “σοβαρό πρόβλημα αναχρηματοδότησης” του παλαιστινιακού κράτους, ακόμα και στην περίπτωση που οι διεθνείς δωρητές τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ