Τμηματική καταβολή και για τη δόση

Τμηματική καταβολή και για τη δόση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η δόση του Δεκεμβρίου, που συνδέεται με τον τριμηνιαίο έλεγχο που είναι εν εξελίξει, θα σπάσει σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και πάλι σε τρεις μηνιαίες καταβολές, στα πρότυπα των δύο προηγούμενων που εισέπραξε η Ελλάδα.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Euro Working Group μετέφεραν στο Real.gr την πληροφορία ότι στα σχέδια των υπουργών Οικονομικών βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και η επανάληψη του σκηνικού της κατάτμησης της επόμενης δόσης, με σκοπό να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε συγκεκριμένο χρόνο.

Επίσημη πηγή της Κομισιόν σχολίασε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι “αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση” και “αποτελεί πάγια πρακτική με τις ελληνικές δόσεις τελευταία”.

Επί της ουσίας, οι εταίροι της Ελλάδας που στήνουν αυτό το σκηνικό, θέτουν ως δεδομένο, αφενός, ότι ο έλεγχος θα κρατήσει έως τον Φεβρουάριο, αφετέρου, δεν θα είναι σε θέση να “κλείσει πλήρως”, λόγω φόρτου μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων που δεν εξαντλούνται στα τέσσερα milestones του Ιουλίου και στα όσα ανακοίνωσε το Εurogroup της 14ης Νοεμβρίου.

Οι εταίροι σκοπεύουν, στην περίπτωση που δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις του ελέγχου, να συναρτήσουν τις υπολειπόμενες προϋποθέσεις με τις μηνιαίες καταβολές. Τέτοιες μπορεί να είναι το κλείσιμο οργανισμών που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, απολύσεις, η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας, πληρωμές των arrears, ακόμα και οι αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ, οι αποκρατικοποιήσεις και πολλά άλλα, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη φάση, δεν έχει αποφασιστεί επισήμως ακόμα η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ημερομηνία που νωρίτερα είχε προσδιοριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το χρονοδιάγραμμα, όμως, να στενεύει όλο και περισσότερο, η τρόικα χάνει τη δυνατότητα να συντάξει έκθεση προς το Euro Working Group έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, οπότε και το Εurogroup της 9ης του μηνός αναμένεται αρκετά πιεστικό για την ελληνική πλευρά.

Η πλευρά της Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει σταματήσει και διεξάγεται με ανταλλαγή εγγράφων και τηλεφωνημάτων μεταξύ των τεσσάρων εδρών (Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Ουάσιγκτον και Αθήνας). Υπάρχει μάλιστα, πάντα ζωντανή η δυνατότητα να κλείσει έστω το δημοσιονομικό κενό του 2014, ώστε οι υπουργοί να είναι σε θέση να καταγράψουν πρόοδο και να αρχίσουν να μιλάνε για το μέλλον του προγράμματος, με βάση την απόφαση του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Μια πρόσθετη επιπλοκή είναι πως η συνέχιση του ελέγχου μέσα στο 2014 θα φέρει στην επιφάνεια τις πρόσθετες υποχρεώσεις που έχει η Αθήνα να εκτελέσει στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο θα λήγουν και περί τα 1,9 δισ. σε κρατικά χρεόγραφα που το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώσει εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια. Η σχετική σύσταση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εκδοθεί προς τις ελληνικές αρχές, που κατά τα λοιπά έχουν ειδοποιήσει τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη πως δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ