Τι προβλέπει το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Σε ένα χρόνο από τώρα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πριν από λίγο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για την οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑμετά από σχεδόν 1,5 χρόνο επεξεργασίας.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών που επισημαίνουν ότι όσο απουσιάζει από τον ΕΦΚΑ ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης, η χρήση του Οργανογράμματος είναι στην ουσία «κενό γράμμα»…

Τα 88 άρθρα του ΠΔ προβλέπουν τη λειτουργία του υπερταμείου κύριας ασφάλισης, τις οργανικές θέσεις των εργαζομένων ανά τομέα, αλλά και την επίσημη υπαγωγή σε αυτό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ειδική αναφορά γίνεται στη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, των γνωστών ΠΕΚΑ, που 13 εξ αυτών, θα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Τα ΠΕΚΑ θα έχουν ειδικό ρόλο στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στις επιχειρήσεις και η λειτουργία τους θα είναι συνεχής, δηλαδή 24άωρη.

Στόχος της λειτουργίας των ΠΕΚΑ είναι να αποφορτιστεί το ΚΕΑΟ από την ελεγκτική – γραφειοκρατική δουλειά και να επικεντρωθεί σε στοχευμένους ελέγχους που έχουν και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συνήθως. Άλλωστε το ΚΕΑΟ έχει αναλάβει τη συνεργασία με τις φορολογικές και με τις αστυνομικές αρχές, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συνολικά, με βάση το Οργανόγραμμα προβλέπονται στον ΕΦΚΑ 7.315 οργανικές θέσεις προσωπικού και 1.187 προσωποπαγείς θέσεις.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.