Τι προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Την έκθεση των Ευρωπαίων πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το βάρος του χρέους. Τα αποτελέσματα αυτής “της ανάλυσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση για μια πρώτη συζήτηση στο Eurogroup. 

Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό μέχρι και 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να πέσει χαμηλά, ακόμη και στο 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια επίσημη ανάλυση της τροχιάς του χρέους της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση που προμηνύει δύσκολες συζητήσεις μπροστά στο ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πού θα κυμανθεί η αναλογία του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση έως το 2060.

Η ανάλυση δείχνει ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 62,6% του ΑΕΠ. Αυτό φυσικά είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο γιατί σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2060. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πάντως, το οποίο υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το χρέος της θα κορυφωθεί φτάνοντας στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 και θα μειωθεί στο 104,9% του ΑΕΠ έως το 2060. 

 

Διαβάστε επίσης

 Πληροφορίες για νέο έκτακτο Εurogroup την Πέμπτη

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Δεν περιμένω θαύματα…

Χαμογελαστός ο Τσακαλώτος με τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί – ΦΩΤΟ

Ούτε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ αναμένει συμφωνία στο Eurogroup

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ