Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,στο Ζάππειο σχολίασαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος και πρόεδρος του ΕΒΕΠ , Βασίλης Κορκίδης.

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα, αλλά δεν είναι αυτά που περίμεναν οι μικρομεσαίοι

“Θετικά” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν ήταν αυτά που περίμενε η μικρομεσαία τάξη».

«Είναι πράγματα που ζητούσε η αγορά εδώ και πολλά χρόνια, είχαμε μιλήσει για το ΦΠΑ και τη μείωση όλων των συντελεστών. Για τις μικρομεσαίες δεν ακούστηκε κανένα μέτρο, ούτε μείωση φορολογίας ούτε μείωση εισφορών που είναι το μεγάλο θέμα του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Το μεγάλο θέμα των επιχειρήσεων είναι η πολύ μεγάλη φορολογία. Τα μέτρα είναι θετικά αλλά στην μικρομεσαία τάξη δεν ήταν τα μέτρα που περιμέναμε. Οι επιχειρήσεις περίμεναν τη μείωση φορολογίας για να αντέξουν τους χαμηλούς τζίρους που έχουμε σήμερα», τόνισε ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Υποστήριξε επίσης ότι «είναι θετικά μέτρα, τα οποία δεν αρκούν από μόνα τους. Αν θέλουμε να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει μία σειρά μέτρων που βοηθούν αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ περισσότερα πράγματα για να δούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα»

Ερωτηθείς αν τη μείωση του ΦΠΑ θα τη δει ο καταναλωτής, ο κ. Χατζηθεοδοσίου απάντησε ότι «χρέος όλων των επιχειρήσεων να δώσουν να καταλάβει ο καταναλωτής, δεν πρέπει να υπάρξουν δικαιολογίες και τη μείωση του ΦΠΑ να τη νιώσει ο καταναλωτής. Είναι προς το συμφέρον όλων και να μην ψάξεις να βρεις τερτίπια για να το αλλάξεις».

Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής στο σουβλάκι, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογράμμισε ότι «μπορεί να είχαν δίκιο οι σουβλατζήδες και να έκαναν αύξηση στην τιμή. Δεν είχαν δικαίωμα να το κάνουν με δημόσια τοποθέτηση, γιατί αυτό είναι καρτέλ. Αυτό ήταν το λάθος, αν ο καθένας έκρινε σε μία ελεύθερη οικονομία ότι πρέπει να το αυξήσει, μπορεί. Δεν μπορεί να βγαίνει σαν δημόσια ανακοίνωση».

– Tάσσιος για μείωση του ΦΠΑ: Καλώς τα κι ας άργησαν

“Καλώς τα κι ας άργησαν! Η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά και η εξαγγελία για μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% από 1/1/2020, είναι μέτρα που δικαιούμαστε απολύτως ως κλάδος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βάζουμε πλάτη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση”. Aυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσσιος.

“Θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου (μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.α.) ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, για να εξακολουθήσει να έχει ο κλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, σημειώνει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

-Κορκίδης: Σε δεύτερη μοίρα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ (Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελήτηρίου Πειραιά), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενο καθετί που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη στήριξη των επιχειρήσεων, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό για την αναπτυξιακή στροφή που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα και ότι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα ανακοινώνονται καλό είναι να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Κορκίδη:

«Η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα για τα μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% καθώς και στην ενέργεια στο 6%. Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, μετά τις εκλογές, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, δικαίως νομίζω κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να εφαρμοστούν.

Επίσης για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε, ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25%, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα μέτρα του 2020, αλλά ίσως του 2021. Θα ήμασταν βεβαίως κοινωνικά ανάλγητοι, εάν διατυπώναμε αντιρρήσεις στη καταβολή μέρους της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους μας. Ο βασικός προβληματισμός μας είναι κατά πόσο οι παροχές που δίνονται τώρα, με εγγύηση τα υπερπλεονάσματα 5,5 δισ. ευρώ της επόμενης περιόδου 2019-2022, θα έχουν σχέση κόστους-οφέλους στον προϋπολογισμό, ώστε να μην κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το κόστος τους με τη διαρκή υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι επίσης εμφανέστατο, ότι παρατηρούμε μία αναμέτρηση ανακοινώσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το φορολογικό τους πακέτο να έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής. Το ζητούμενο πάντως για τους φορολογούμενους είναι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Τέλος ας ελπίσουμε ότι οι παροχές που ανακοινώθηκαν έστω και προεκλογικά, αφενός δεν θα αιφνιδιάσουν τους θεσμούς και αφετέρου δεν θα μας επιβάλλουν τις ενστάσεις τους, ως συνήθως»

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.