Τι γράφει ο Ντάισελμπλουμ στην Ολλανδική βουλή για την Ελλάδα

Επιστολή για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα απέστειλε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Στην επιστολή του αναφέρεται στα όσα αποφάσισε το Eurogroup και στις προθέσεις της ολλανδικής κυβέρνησης. 

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει ότι για την ολλανδική κυβέρνηση είναι υψίστης σημασίας να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο αντίληψης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται αυτόματα αν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται επαρκώς πρέπει να είναι αξιόπιστος. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόοδος που επετεύχθη από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές σε συνδυασμό με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και τον μηχανισμό για ενδεχόμενα επιπρόσθετα μέτρα είναι θετικά σημεία, σημειώνει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Αν οι θεσμοί σχηματίσουν θετική άποψη για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και το περιεχόμενο και την υλοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης η Ολλανδία μπορεί να δεχθεί την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το πρόγραμμα του ESM, σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια της επιστολής, επισημαίνοντας πως η ολλανδική κυβέρνηση χαιρετίζει το αποτέλεσμα της πρώτης συζήτησης στο Eurogroup για τα μέτρα αναφορικά με το  χρέος.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι, πριν ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, πρέπει να ολοκληρωθούν η πρώτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει. 

Ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως η ολλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ονομαστικό κούρεμα του χρέους αποκλείεται. Η κυβέρνηση επίσης πιστεύει ότι τα μέτρα για το χρέος πρέπει να εξαρτώνται από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM και την επίτευξη των στόχων. Ως αποτέλεσμα, θα εξακολουθεί να υπάρχει κίνητρο για τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους. Η κυβέρνηση επίσης είναι έτοιμη να εξετάσει την επιστροφή των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANFΑ, καταλήγει ο επικεφαλής του Eurogroup. 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ