Τι είπαν για το πόρισμα της ΡΑΕ ο Σκέρτσος και ο Οικονόμου

Η κυβέρνηση πήρε το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας και θα ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ .

Όπως είπε o κ.Σκέρτσος ” το πόρισμα της Ρ.Α.Ε έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. ‘Αρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της”.

Επίσης μίλησε και για το θέμα της αύξησης των τιμών.  ” Αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών… Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες”  τόνισε  και ανέλυσε την κυβερνητική αντίδραση που θα κινηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους και επίπεδα. Εν πρώτοις  ” θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του. Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά» και διευκρίνισε  ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών” .

ΡΑΕ

Ταυτοχρόνως, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ” θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας” . Όπως εξήγησε, ” μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη” , τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.

Πόρισμα ΡΑΕ: Ποιο ποσό  θα διοχετευθεί στο Εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών  ποιο θα είναι το ποσό που θα  διοχετευθεί  από το πόρισμα της ΡΑΕ στο Εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια  και με ποιον τρόπο . ” Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ποσό που θα αποσαφηνιστεί στο τέλος θα υπάρξει ένα έκτακτο τέλος, ένας έκτακτος φόρος της τάξεως του 90% .Τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα .Περαιτέρω διευκρινίσεις για το πόρισμα της ΡΑΕ θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο διάστημα”, απάντησε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ