Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες από το 2018

Το 2018 θα αναπροσαρμοστούν τελικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κατ’ επέκταση ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές, ωστόσο το αποτέλεσμα για τα ταμεία του Δημοσίου θα είναι ακριβώς το ίδιο και συγκεκριμένα θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρουν αλλαγές στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα για τον υπολογισμό του φόρου, ενώ πολύ πιθανό το 2018 να καταργηθούν αρκετές από τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με βάση τουλάχιστον όσα αναφέρουν κάθε χρόνο στελέχη της κυβέρνησης, εξανεμίζονται και θα πρέπει να περιμένουν το 2020 και την ενεργοποίηση των αντίμετρων, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από τα κείμενα του μνημονίου, οι τεχνικές δυσκολίες αναβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά για έξι μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι αντί του Ιουνίου 2017 που θα έπρεπε να είναι έτοιμο το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών, θα είναι έτοιμο στα τέλη του τρέχοντος έτους προκειμένου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 να υπολογιστούν με τις νέες τιμές.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ