Τι αλλάζει στα εργασιακά

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης στη βουλή, τονίζοντας ότι είναι προσαρμοσμένο στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων, των υποχρεώσεων της χώρας και στις ανάγκες των εργαζομένων.”Στοχεύουμε στη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους και εγγυώμαστε τις συντάξεις”, ανέφερε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι ‘ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και αντέχει πολλά”.”Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα ζητήματα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης και με τα τέσσερα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Οι ενέργειες που περιλαμβάνονται σε αυτό το Σχέδιο Δράσης είναι μεταξύ άλλων:-Άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων, μέσω αναμόρφωσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» από το ΕΣΠΑ. Περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για καινοτόμα μέτρα και παρεμβάσεις που θα δώσουν δουλειά σε περισσότερους από 80.000 άνεργους νέους.

-Αποτύπωση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους.

-Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το μείζον θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Διασφάλιση πόρων – μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων – κυρίως με ενέργειες επανακατάρτισης για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν επιπλέον χρόνο και για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν το κατάστημα τους ή τη μικρή τους επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα υπάρχει ένας φορέας για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης και ένας φορέας ασφάλισης υγείας.

O υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση στο σχέδιο για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Όπως είπε:-Προωθείται η από κοινού είσπραξη εισφορών και φορολογικών εσόδων, μέσω ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού από μία και μόνο δημόσια αρχή. Πρώτο βήμα, τόνισε, είναι η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, μέσω τραπέζης. 

-Επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό που ήδη υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών, σε φορολογικό και ασφαλιστικό πιστοποιητικό για επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

-Εξετάζεται η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Ο πιστοποιημένος λογιστής, ανέφερε, θα υποβάλλει μία φορά το χρόνο, μαζί με την τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης.

-Προχωρά η δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου από στελέχη ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ σε μια προοπτική ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

-Συνδέονται ηλεκτρονικά ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ. Η εξοικονόμηση γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις, επισήμανε, υπερβαίνει τα 25 εκατ. € ετησίως.

-Εξορθολογίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης με τα αντίστοιχα πρόστιμα παρακρατούμενων φόρων, όπως ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.-Εντάσσονται οι καταργηθέντες Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ. Διατηρούνται μέρος των κοινωνικών υπηρεσιών (όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός).-Δημιουργείται ενιαίος φορέας, μέσω της συγχώνευσης της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ, για την ασφαλή και τη αποτελεσματική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.-Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Συντάξεων για την καλύτερη  παρακολούθηση των πληρωμών των συντάξεων.-Ενιαιοποιείται το ανώτατο όριο ποσού που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων και ξεκινούν  διασταυρώσεις για όσους συνταξιούχους μέχρι σήμερα έπαιρναν ποσά από κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερέβαιναν το νόμιμο όριο, όπως έχει αυτό καθοριστεί.

-Προχωρά η αναθεώρηση του πλαισίου που ορίζει διαφορετική μεταχείριση στις βουλευτικές συντάξεις και επεκτείνεται σε όλους τους αιρετούς. Στόχος ο διαχωρισμός μεταξύ νεοεκλεγέντων αιρετών και όσων ήδη έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

-Απονομή των συντάξεων και την πιστοποίηση αναπηρίας από τα νεοσυσταθέντα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ. Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε ότι απο το Σεπτεμβριο ο χρόνος απονομής συντάξεων θα μειωθεί κατά 30% ενώ στις αρχές του 2015 θα μιλάμε για “συντάξεις της μιας μέρας”.   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ