«Θερμή» υποδοχή επιφυλάσσουν στον Στουρνάρα

«Θερμή» υποδοχή επιφυλάσσουν στον Στουρνάρα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

«Θερμή» υποδοχή αναμένεται να επιφυλάξουν στον Γιάννη Στουρνάρα σήμερα το μεσημέρι, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.

Αυτή θα συνεδριάσει στις δώδεκα, με αποκλειστικό θέμα την ακρόαση από τα μέλη της του προτεινόμενου για διορισμό στη θέση του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, πλέον, πρώην υπουργού.

Μπορεί ο διορισμός του κ. Στουρνάρα στην Διοίκηση της ΤτΕ να θεωρείται δεδομένος, η θέση της αξιωματικής όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης όμως, για αυτόν δεν έχει αλλάξει, και όπως όλα δείχνουν, για τις ώρες που θα βρεθεί και πάλι στο κτίριο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας δεν θα …περάσει καλά.

Θεωρώντας τον υπεύθυνο για πολλά από τα δεινά του τόπου σήμερα, ως πρώην υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση εναντίον του, ενώ το ίδιο περιμένουν όλοι ότι θα συμβεί από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ως πρώτο κόμμα πλέον – έστω και στην ευρωκάλπη – να έχει λόγο σε μία απόφαση που αφορά στα επόμενα χρόνια.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, η θητεία του κ. Στουρνάρα, εφόσον επιλεγόταν, θα μπορούσε ακόμα και να διακοπεί, επικαλούμενοι το σχετικό προηγούμενο της Κύπρου.

Ακόμα και με επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η δρομολογούμενη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών στη θέση του διοικητή της ΤτΕ περιγραφόταν ως μία «προκλητική ενέργεια» εκ μέρους της κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μία τόσο σημαντική θέση.

«Εκλεκτό του Βερολίνου» τον είχε αποκαλέσει από το βήμα της ΚΟ του κόμματός του λίγες μέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας όμως τους δανειστές ότι «κανένας δεν μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες μίας εκλεγμένης κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ακριβώς την ίδια μέρα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης δήλωνε επί λέξει ότι «αν γίνει και όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει αυτό που μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει», σημειώνοντας με νόημα ότι «υπάρχει και το προηγούμενο της Κύπρου», οπότε «όταν υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, τέθηκε θέμα από την κυβέρνηση».

Αντιστοίχως, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, που αναγνώριζαν ότι δεν υπάρχει φόρμουλα απομάκρυνσής του, άφηναν να εννοηθεί πως η «συμβίωση» με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν τόσο δύσκολη για τον ίδιο, ώστε θα εξωθείτο σε παραίτηση.

«Σημίτης στο υπουργείο Οικονομικών, Σημίτης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Κώστας Σημίτης βρίσκεται εδώ, μαζί με την πολιτική του και το ΠΑΣΟΚ. Τον έφερε ξανά η Νέα Δημοκρατία», ήταν από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η αντίδραση του Τέρενς Κουίκ, δεδομένης και της τοποθέτησης του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Τούτων δοθέντων, βασίμως αναμένεται ότι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές θα περιμένουν σήμερα με το …όπλο παρά πόδα, τον Γιάννη Στουρνάρα. Αιτία, τόσο όσα έπραξε ως υπουργός Οικονομικών, όσο και αυτά που εικάζεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι θα επιχειρήσει να κάνει, συνεχίζοντας στην πραγματικότητα το έργο του, ως νέος Διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ