Θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ;

Θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ;

 

Θα σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του Eurogroup αν του γινόταν μια τέτοια πρόταση, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει οριστικά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί, που είχαν θεωρηθεί επίσης εκ των κυριότερων υποψηφίων, φαίνεται ότι πλέον έχουν τεθεί εκτός της κούρσας για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Χάγη ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εάν αναλάβει την προεδρία του Eurogroup θα διατηρήσει και τη θέση του στην κυβέρνηση της Ολλανδίας αφού πιστεύει ότι «είναι μια επιπρόσθετη δουλειά που μπορεί να την κάνει ένας υπουργός Οικονομικών».

Ο Γιούνκερ πάντως είχε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ενώ προσπαθούσε να συνδυάσει «τη δουλειά του στο Λουξεμβούργο και το επίπονο έργο του στο Eurogroup» και τα επικαλέστηκε ως τη βασική αιτία που τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την προεδρία.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έχει καλές πιθανότητες γιατί προέρχεται από μια χώρα που διατηρεί την άριστη βαθμολογία, το “τριπλό Α” στην αξιολόγηση του αξιόχρεού της. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με τρία Α είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ